NRK Meny
Normal

- Renteøkninger skaper frykt

Stadige rentehevinger gjør at boligmarkedet lammes av frykt og usikkerhet, mener Dine Penger-redaktør Tom Staavi. Han synes gårsdagens renteøkning var unødvendig.

Tom Staavi
Foto: Jon Petrusson / NRK

Folk er smartere enn sentralbanksjef Svein Gjedrem tror, mener redaktør Tom Staavi i Dine Penger.

- Private husholdninger har skjønt at renten er høy og de har til en viss grad murt igjen lommeboken. Det er ikke bra hvis frykten blir så høy at ingen gjør noe - fordi vi trenger en sunn vekst i Norge innenfor noen sunne og stabile rammebetingelser for at vi skal holde alle i arbeid, sier Staavi.

Mener folk har fått nok

På få har det vært 16 renteøkninger. Stadig økende renter gjør det vanskelig å regne på egen økonomi, og forståsegpåere som spår boliglånsrenter opp mot ni prosent tas nå på alvor i rentedebatten.

Dine Penger-redaktøren mener norske boligkjøpere- og eiere har fått nok av rentemedisinen.

- Frykten for ytterligere rentehevinger har vært nok til å få folk til å sette seg på gjerdet. Det tror jeg enhver eiendomsmekler kan bekrefte. Da blir det slik at Gjedrem legger enda en sten til byrden. Jeg skjønner ikke hvorfor det var nødvendig, når sentralbanken ser at private husholdninger allerede har stoppet opp, sier Staavi.

Nødvendig heving

Sjeføkonom Elisabet Holvik i Glitnir mener det var helt nødvendig av sentralbanksjefen å sette opp renten enda ett hakk nå, for å hindre at priser og lønninger løper løpsk slik de har gjort tidligere.

Det vil i så fall kunne gi enda høyere renter i årene som kommer.

- De trekker en parallell hvor man hadde en veldig høy inflasjon og veldig høy rente. For å unngå at landet kommer i samme situasjon, er det viktig å være føre var; sette opp renten før man får en slik kraftig inflasjonsperiode, sier Holvik.

Dårlig nytt for Stoltenberg

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener gårsdagens renteheving fra Norges Bank viser at sentralbanken kan komme til å sette opp styringsrenten enda mer, selv om de økonomiske tidene blir dårligere.

Det er i så fall dårlig nytt for regjeringen foran det kommende stortingsvalget neste år.

- Det som kommer klarere og klarere frem, er at Norges Bank i en situasjon av kombinert lav vekst og økte problemer med inflasjon, vil legge mest vekt på inflasjonen.

- Så vi kan risikere fremover, hvis inflasjonen går opp, at sentralbanken vil heve renten enda mer, selv om veksten blir veldig svak. Det blir jo politisk interessant, sier Juel.