Hopp til innhold

- Renten i Norge kan bli 1 prosent

Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kutte renten kraftigere etter rentekutt i Storbritannia og Eurosonen i går. Det kan bety norske renter på 1 prosent, mener ekspert.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Rentenivået i eurosonen er nå nede på rekordlave 1,5 prosent, etter at den europeiske sentralbanken ECB på ny satte ned rentene i går. Gårsdagens kutt er et nytt forsøk på å avverge en langvarig økonomisk nedgang.

Også i Storbritannia ble rentene satt ned i går. Der er styringsrenten nå på 0,5 prosent og det er det laveste nivået i bankens 315 år lange historie.

LES: EU setter ned renta

Rentekuttene viser at den økonomiske situasjonen internasjonalt er blitt stadig verre de siste ukene, og kan bety at Norges Bank på nytt vil nedjustere sine renteprognoser.

Kan gi norsk rente på 1 prosent

- Dette vil bidra til at Norges Bank kan sette renten mer ned, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, til NRK.

Norges Bank sa i desember at renten skal settes videre ned til rundt 2 prosent. Juel tror prognosen blir justert på sentralbankens rentemøte 25. mars:

- Vi kan nok se rentekutt i Norge ned mot 1 prosent, eller kanskje 1,25 prosent, sier Juel.

Norges Bank setter den såkalte styringsrenten, som er den renten bankene oppnår på sine innskudd i sentralbanken. Laveste boliglånsrente ligger normalt rundt ett prosentpoeng høyere enn styringsrenten i sentralbanken.

Neppe overraskende på Norges Bank

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener imidlertid at situasjonen i Norge er så mye bedre enn i resten av Europa at ytterligere rentekutt ikke er nødvendig.

- Når Norges Bank tidligere har sett for seg en rentebunn på rundt 2 prosent har de nok regnet med at sentralbanken i England og Europa skulle sette renten videre ned, så jeg tror ikke at kommer som noen overraskelse, sier Jullum til NRK.

I motsetning til Juel tror han ikke at Norges Bank vil signalisere en ny og lavere rentebunn 25.mars.

Valutakursen joker

Men Jullum ser også at en vesentlig høyere rente i Norge enn internasjonalt kan føre til at kursen på norske kroner blir for sterk i forhold til det som er ønskelig. Sterkere kronekurs gjør det vanskelig for norske bedrifter å selge sine varer til utlandet.

- Kronekursen legger begrensninger på hvor stor renteforkjell vi kan ha mot andre land, men om et halvt prosentpoeng fra eller til betyr så mye for valutakursen når det er så stor usikkerhet, er nok tvilsomt i øyeblikket, avslutter Jullum.