Lykke legger vekt på at det kreves mer areal for å dyrke økologisk mat, noe som driver matprisene opp.
– Av hensyn til de fattige er det egoistisk å spise økologisk mat, sier han til Dagsavisen.
- Redder ikke miljøet
Innkjøpsdirektør Martin Klafstad i Rema 1000 deler skepsisen og sier at folk ikke bør være overdrevet positive til økologisk mat.
– Hvis man tror man redder miljøet med å spise økologisk banan, tenker man kanskje ikke langt nok, sier han.
De to kjøpmennene provoserer spesialist på økologisk jordbruk, førsteamanuensis Geir Lieblein ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.
– Det er en ekstrem forenkling. Sannheten er at produksjon av økologisk mat har minimalt å si for prisene på verdensmarkedet, sier han.
FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) hevder at økologisk landbruk bidrar til økt matvaresikkerhet. Produksjonsmetoden er også et virkemiddel for å redusere klimaendringene.
Regjeringen i Norge har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2015 skal være økologisk.
Full forvirring om matmerking
Folk er stadig mer opptatt av å spise riktig, både med tanke på miljø og sunnhet. Men det er lett å gå seg vill i all merkingen.
Matvarekjeden ICA har innført sunnhetsmerking av sine varer. Men det kan være lurt å ta et ekstra kritisk blikk på merkingen som til og med forteller deg at