Hopp til innhold

- Norge er på en annen planet

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener at Norge er i drømmeland i forhold til mange andre land - som tvinges til å stramme inn dramatisk i offentlige utgifter. Likevel er det fare for at renta i Norge blir altfor høy.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I dag la Nordea frem nye anslag for utviklingen for norsk og internasjonal økonomi i en ny analyse - som har fått tittelen en todelt verden.

Svært høy vekst i fremvoksende økonomier som Kina, Brasil og India står i skarp kontrast til veksten i Europa, som ventes å få en enda svakere utvikling enn tidligere ventet.

Vi har en finanssituasjon for offentlig sektor som er i drømmeland i forhold til de aller fleste land i verden.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea

Tallknuserne i banken mener at Norge er i en misunnelsesverdig situasjon i forhold til våre handelspartnere, som er desperate etter å stramme inn på den offentlige pengebruken.

Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen bør holde kraftig igjen på pengebruken over statsbudsjettet hvis renta skal holdes i sjakk, mener Nordea.

Foto: Berit Roald / Scanpix

- Vi har store overskudd på statsbudsjettet, store fordringer og ingen gjeld, og er ikke i den situasjonen at vi må stramme inn på grunn av tvang, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NRK.

LES OGSÅ: - Vi må gjøre store ofre

LES OGSÅ: Ingen Hellas-risiko for norske banker

Likevel mener han at det nettopp nå er viktig at Norge strammer til pengebruken kraftig, fordi mange andre tvinges til å gjøre det i tiår fremover.

Fare for at renta og kronekursen går i taket

- Vi bør stramme inn på pengebruken kraftig, ellers vil vi ende opp med et altfor høyt rentenivå og en altfor høy kronekurs når alle andre land strammer til, sier Juel.

Problemet er at den store oppbyggingen av gjeld i mange land fører til så store innstramminger i den offentlige pengebruken at den ventede renteoppgangen i mange land kan komme senere enn ventet.

LES OGSÅ: Finansministre sier ja til låneavtale

Dersom Norge da ikke har strammet til nok på den offentlige pengebruken, vil det føre til et kraftig press oppover på rente og kronekurs, mener Nordea.

To rentehopp i år, tre til i 2011

I Nordeas prognoser er det lagt til grunn at finansminister Sigbjørn Johnsen og regjeringen greier å knipe igjen lommeboka tilstrekkelig i krevende budsjettprosesser.

Ved utgangen av 2012 vil styringsrenta fra Norges Bank ligge på 3,25 prosent dersom banken får rett i sine prognoser.

Fare for verdensomspennende finanskrise

Den økonomiske krisen i Hellas kan skape en ny internasjonal finanskrise, skriver Nordea i rapporten.

Dersom Hellas skulle misligholde sin gjeld, kan land som Portugal, Irland og Spania også få alvorlige problemer med finansene.

Det kan true hele eurosamarbeidet, og forgjeldede land som USA, Storbritannia og Japan kan også få problemer, mener banken.

LES OGSÅ: 135 milliarder euro til Hellas over tre år

LES OGSÅ: - Flere land skjuler underskuddene

Steinar Juel er langt fra sikker på at det vil holde med den varslede krisepakken fra EU til Hellas.

- Vi kan ikke stole på at krisepakken som nå er varslet blir den eneste. Sannsynligvis blir det behov for større innstramminger i Hellas enn det som er anslått, sier Juel.