Hopp til innhold

- Nettbanker fortsatt sårbare

En gruppe forskere ved Universitetet i Bergen har fra mars til november i år brutt seg inn i norske nettbanker en rekke ganger for å demonstrere at bankenes ID-system er usikkert.

Datamaskiner.
Foto: AP

Først i november ble sikkerhetshullet tettet.

Professor ved Universitetet i Bergen, Kjell Jørgen Hole, mener bankenes ID-system er oppbygd på en måte som gjør det sårbart for kriminelle.

- Bankenes ID-system har etter min oppfatning og andre forskeres oppfatning alvorlige svakheter i designet, sier Hole.

- Sikre systemer

Administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Arne Skauge, mener at bankenes systemer er helt sikre, og at forskerne ikke har innblikk i alle bankenes sikkerhetssystemer.

Det er derfor ingen grunn til å være urolig for pengene man har i nettbanken, mener Skauge.

- Det er klart at næringen er oppmerksomme på dette, men det er ingenting ved det som er lagt fram nå som skal gjøre kundene av bank-ID usikre på tryggheten i systemet. Det er all grunn til å tro at i løpet av ett til halvannet år så vil ca 2,5 millioner norske nettbankkunder bruke bank-ID som sin signatur og identifikasjon, sier Skauge.

Ingen valgt løsning

Om ikke lenge skal det avgjøres hvilket system for elektronisk identifisering som skal brukes for å signere sikkert på nett, for eksempel på offentlige dokumenter.

Som eier av Bank-ID har finansnæringen stor egeninteresse i at deres system velges.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys vil ikke være med på at Bank-ID i realiteten allerede er valgt som løsning.

Røys sier at hun fortsatt ikke bestemt seg for hvilken løsning for elektronisk signatur som skal velges nasjonalt.