Hopp til innhold

- Lav rente kan hindre boligkrakk

Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo tror vi vil unngå at boligprisene stuper her til lands.

Bjørn Skogstad Aamo
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Etter bankkrisen på slutten av 80-tallet ble boligprisene halvert - og mange eksperter har advart mot kraftige fall som følge av finanskrisen vi står midt oppi. Men Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo tror ikke på noen repetisjon:

- Den betydelige reduksjonen i boliglånsrente som følge av Norges Banks tiltak kan forhindre et så sterkt fall i boligprisene som vi så tidlig på 90-tallet, sier Aamo til NRK.

Skryter av Norges Bank

I går satte sentralbanksjef Svein Gjedrem ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent:

Les mer: Analytikere: Som ventet

Les mer: Bankene kommer med rentekutt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier at utsiktene for verdensøkonomien har forverret seg siden desember, og at det tilsier rentereduksjon.

- Stamtidig er inflasjonsutsiktene stabile, og det åpnet for at vi kunne redusere renten med en halv prosent, sier han.

At renten er mer enn halvert siden i fjor sommer gleder Kredittilsynets direktør.

- Jeg synes dette er positivt, og det bekrefter den rentebanen Norges Bank annonserte før jul. Det bidrar til lavere boliglånsrente og at færre kommer til å få problemer med å betjene sin boliggjeld. De fleste vil klare det ganske greit, spår han.

- Blir ikke som 90-tallet

Under bankkrisen på slutten av 80-tallet lå renta godt over 10 prosent. Boligprisene sank i fem år og ble halvert mange steder. Folk måtte gå fra hjemmene sine, og mange måtte selge med store tap. Resultatet kunne være en ryggsekk med gammel gjeld det tok årevis å bli kvitt.

Den internasjonale finanskrisen har ført til frykt for ett nytt boligkrakk. Men Skogstad Aamo tror sjansene for det nå er små:

- Etter de betydelige tiltakene Norges Bank har kommet med, er jeg mer optimistisk. Vi kan ikke friskmelde boligmarkedet, for som så mange andre ting i økonomien er det store problemer. Men lave renter gjør at de fleste lønnsmottakere vil mestre sin boliggjeld på en sånn måte at de ikke trenger å selge på nytt, sier han.

- To tredeler av prisfallet er tatt

Boligprisene har allerede falt 10 prosent siden toppen i 2007. Sjeføkonom Øystein Dørum i Dnb Nor Markets er enig i at rentekuttene hindrer en stort fall i boligprisene:

- Det at renta trekkes såpass mye ned og styrker kjøpekraften, særlig i husholdninger med mye gjeld, er en viktig grunn til at vi unngår et veldig stort boligprisfall. Boligprisene kommer til å falle. Samlet sett regner vi med 15 prosent, noe som er mye mer enn vi tidligere trodde. Men et større krakk enn det forventer vi ikke, sier Dørum til NRK.