NRK Meny
Normal

- Vil få katastrofale følger for turismen

Thailands finansminister tror økonomien i landet vil komme seg raskt igjen. Han frykter mer for turistnæringa, som er hardt ramma etter de voldelige sammenstøtene de siste dagene.

Patong beach

Paton beach er Phukets eldste og største feriested. Finansministeren i Thailand frykter at urolighetene i landet vil skremme turistene vekk framover.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Selv om urolighetene den siste tida har påvirka markedet i Thailand, tror landets finansminister at den thailandske økonomien vil bedre seg nå som situasjonen blant de rivaliserende rødskjortene og gulskjortene har stabilisert seg.

Forventer bedring i økonomien

Korn Chatikavanij

Thailands finansminister Korn Chatikavanij frykter for landets turistnæring.

Foto: KHAM / REUTERS

Finansminister Korn Chatikavanij sier på et seminar i Tokyo at Sørøst-Asias nest største økonomi vil vise store forbedringer, men at april-juni vil bli vanskelig.

Thailand er ett av Sørøst-Asias mest attraktive markeder, og den anspente situasjonen de siste ukene har fått dramatiske konsekvenser for børsen i landet.

Analytikere forventa, ifølge Reuters, at Thailands økonomi ville vokse med 8,9 prosent i første kvartal i år, og tror på ei økning på 5,8 prosent i neste kvartal. Til tross for den vanskelige situasjonen venter også Korn en positiv vekst for 2010.

– Vi har stabile budsjettoverskudd, rekordstore utenlandske børsreserver og god skattepolitikk. Aksjemarkedet vårt har vært robust, det har også valutakursen vår vært, oppsummerer Korn til Reuters.

Han mener derfor folk kan føle seg trygg på at økonomien i Thailand vil stabilisere seg dersom den politiske situasjonen roer seg.

Konsekvenser for turistnæringa

Korn tror de siste ukenes demonstrasjoner og opprør vil få større konsekvenser av turistnæringa, som sysselsetter minst 15 prosent av arbeidsstyrken i Thailand.

– Det som har skjedd de siste ukene, og alle fjernsynsbildene som har gått verden over, vil få katastrofale følger for tursimen som sektor. Antakelig vil dette gjelde for resten av året, sier Korn til Reuters.

Vanligvis bruker det å være fullt av turister utenfor slottet Royal Grand Palace i Bangkok. I dag hadde kun en håndfull turister tatt turen til slottet, som har vært offisiell bolig for Thailands konger siden 1700-tallet.

Korn mener der situasjonen i turistnæringa gjør det nødvendig for myndighetene å gå inn i næringa med økonomisk hjelp.

Royal Grand Palace

Utenfor Royal Grand Palace kryr det vanligvis av turister som vil ta bilde av det praktfulle slottet. I dag hadde bare en håndfull møtt opp.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Vil ikke garantere valg i november

Korn sier at han tror det blir et tidlig parlamentsvalg, og legger til at det i utgangspunktet var svært lite sannsynlig at den sittende regjeringa ville velge å bli sittende i hele perioden, som varer til 2012.

Finansministeren sier at han ikke er sikker på at valget vil bli holdt 14. november, slik statsministeren tidligere lovet rødskjortene.

– Vi kan ikke si for sikkert at valget blir avholdt 14. november, fordi vi på dette tidspunktet ikke er i stand til å si med sikkerhet at alle partiene i hele landet kan gjennomføre valgkampen uten å bruke vold, sier han til Reuters.