Oppbevaring av mat i for høy temperatur. Smittefare fra skittent kjøkkenutstyr. Dårlig hygiene blant de ansatte. Dette er noen av resultatene fra en omfattende kvalitetssjekk hos de tre største leverandørene av flymat i USA.
Undersøkelsen er gjennomført av det amerikanske Mattilsynet Food and Drug Administration (
). De siste månedene har kontrollørene deres blant annet funnet mengder av kakerlakker, mus og fluer på flere av kjøkkenene."Kvaliteten på flymaten er bekymringsfull. Situasjonen blir verre, til tross for tiltak fra FDA og industrien. Det er nå en reell fare for at tusenvis av flypassasjerer kan bli matforgiftet", heter det i en uttalelse fra FDAs matvareinspektør Roy Costa.
Kakerlakker og listeria
I kjøkkenet til ett av de store cateringfirmaene på verdens åttende største flyplass, Denver, fant FDA så mange levende og døde kakerlakker at det ikke var mulig å telle dem.
Ansatte laget mat uten å bruke hansker, og på kjøkkengulvet ble det funnet listeria-bakterier som kan være en alvorlig helsetrussel for småbarn, gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.
Undersøkelsen omfatter de tre storleverandørene Gate Gourmet, LSG Sky Chefs og Flying Food Group. Til sammen har de 91 amerikanske kjøkken som lager mat til en rekke flyselselskaper med ruter i, til og fra USA.
LES OGSÅ:
| |
Halvparten brøt reglene
Skandalen er avslørt av
, som har fått tak i resultatene fra kontrollen i 46 av kjøkkenene. Mer enn halvparten av dem brøt med reglene for hygiene, sanitærforhold og matsikkerhet.Noen av enkeltfunnene er tarmbakterier i ris, for høy temperatur ved lagring av reker, fisk, kylling og ostesmørbrød, ansatte som lager mat med skitne hender uten hansker, og rått kjøtt som tilberedes med for lav temperatur.
Ett sted fant kontrollørene "en rosa slimete substans" som dryppet ned på transportbåndet i en oppvaskmaskin.
Kontrollen avdekket også at levende skadedyr flere steder har kommet seg inn i maten som skulle sendes ut til flyene, melder
.Færre serverer ferskmat
Ett lyspunkt i FDA-rapporten er at antallet advarsler til cateringfirmaene har gått ned de siste åra. Grunnen til det er ifølge USA Today at mange billigselskaper har sluttet å servere ferskmat ombord i flyene.
Men samtidig understreker matvareinspektør Roy Costa at mange leverandører av flymat ikke tar hensyn til retningslinjer og offentlige krav.
- Maten blir forurenset på mange måter. I brunn og grunn handler dette også om flyselskapene, ettersom de har ansvaret for passasjerenes sikkerhet, sier han.
De tre flymatprodusentene leverer mer enn 100 millioner måltider hvert år til amerikanske og utenlandske flyselskaper på amerikanske flyplasser.
Alle de tre forsikrer ifølge USA Today at de gjør sitt beste for å levere trygg mat, og at de tar resultatene fra kontrollen på alvor. Og flere av kundene deres, flyselskapene, forsikrer at mattryggheten sjekkes før måltidene tas ombord i flyene.
LES OGSÅ:
| |