Antocyaniner, fargestoffene som fører til at visse frukter og grønnsaker er blå, røde eller lilla, kan vise seg å være viktig i fremtidens behandling av tykktarmskreft, melder
.LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Dreper kreftceller
Forskere fra Ohio State University har oppdaget at antocyaninene ikke bare roet veksten av kreftceller, men også drepte så mange som 20 prosent av disse kreftcellene.
Det finnes over 550 forskjellige typer antocyaniner - fordelt på forskjellige typer frukter og grønnsaker. Derfor har de forskjellige mattypene ulik helseeffekt.
Antocyaniner hentet fra for eksempel svarte gulrøtter og reddik reduserte veksten av kreft celler med mellom 50 og 80 prosent.
Bringebær inneholder også antocyaniner.
Foto: Hans H. BjørstadSteg nærmere forståelse
Men forskerne vil ikke gi en prioritert liste over hvilke frukter og grønnsaker man bør spise. Før de kan gjøre det, må de forske mer for å kartelgge innhold og helseeffekter.
Likevel mener forskerne at de har kommet et steg nærmere en forståelse for hvorfor frukt og grønnsaker har kreftforebyggende egenskaper.
- Frukt og grønnsaker inneholder mye forskjellig, og vi er i startfasen av å finne ut hva det er - og hvilke stoffer som gir de beste helseeffektene, sier forskningsleder Monica Giusti.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: