Hopp til innhold

Fargestoff bekjemper kreft

Nå gir forskerne deg enda en grunn til å spise mørke frukter og bær.

Blåbær
Foto: Bjørg Hernes

Antocyaniner, fargestoffene som fører til at visse frukter og grønnsaker er blå, røde eller lilla, kan vise seg å være viktig i fremtidens behandling av tykktarmskreft, melder BBC .

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

LES OGSÅ: Den nye livredderen

Dreper kreftceller

Forskere fra Ohio State University har oppdaget at antocyaninene ikke bare roet veksten av kreftceller, men også drepte så mange som 20 prosent av disse kreftcellene.

Det finnes over 550 forskjellige typer antocyaniner - fordelt på forskjellige typer frukter og grønnsaker. Derfor har de forskjellige mattypene ulik helseeffekt.

Antocyaniner hentet fra for eksempel svarte gulrøtter og reddik reduserte veksten av kreft celler med mellom 50 og 80 prosent.

Bringebær

Bringebær inneholder også antocyaniner.

Foto: Hans H. Bjørstad

Steg nærmere forståelse

Men forskerne vil ikke gi en prioritert liste over hvilke frukter og grønnsaker man bør spise. Før de kan gjøre det, må de forske mer for å kartelgge innhold og helseeffekter.

Likevel mener forskerne at de har kommet et steg nærmere en forståelse for hvorfor frukt og grønnsaker har kreftforebyggende egenskaper.

- Frukt og grønnsaker inneholder mye forskjellig, og vi er i startfasen av å finne ut hva det er - og hvilke stoffer som gir de beste helseeffektene, sier forskningsleder Monica Giusti.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise ingefær

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

LES OGSÅ: Derfor bør du spise oliven

 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Kikertvannet er en vegansk eggehvite som kan brukes i desserter

Sjekk hva du kan lage istedenfor

Datingappene selger deg drømmen om kjærlighet. Men de tjener penger på at forblir singel og ensom.