Hopp til innhold

Derfor bør du spise pastinakk

De siste årene har pastinakken blitt gjenoppdaget, med sin overraskende søte smak.

Pastinakk
Foto: Opplystningskontoret for frukt og grønnsaker

Les også:

Da poteten kom til Norge, ble pastinakken skjøvet ut i skyggen. Nå er den i ferd med å finne sin rettmessige plass på middagsbordene igjen, og har blitt et moderne innslag i kostholdet.

Og pastinakk er virkelig en nordboer. Frost er nødvendig for at den skal få best mulig smak, og den norske sesongen varer helt til desember.

Pastinakk inneholder både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til en rekke mineraler i mindre mengder. Den er rikere på vitaminer og mineraler enn for eksempel gulrot.

En liten søt en

Pastinakk finnes i små og store størrelser. Store pastinakker har en treaktig kjerne, som må skjæres bort. De man vanligvis får i butikken kan brukes i sin helhet.

Smaksmessig skiller den hvite roten seg markant fra andre røtter som persillerot og kålrot. Den er også betraktelig søtere enn gulrot. Derfor brukes den oftest i mindre mengder sammen med andre grønnsaker, for eksempel som tilsetning i potetmos eller som en av flere grønnsaker bakt i ovnen eller stekt i wok.

Lag sunne, bakte rotgrønnsaker

Men pastinakken står seg også godt alene. Prøv for eksempel pastinakkrem som tilbehør til kjøtt.

Pastinakkrem

Oksefilet med pastinakkrem
Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Astrid Hals

  • 500 g ferdig skrelt pastinakk
  • 1 liter vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl fløte
  • 140 g kaldt smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper

Skrell pastinakken, del i mindre biter. Kok den mør i vann og tilsett salt.

Sil av vannet, mos pastinakken i en foodprosessor. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjør til en glatt krem.

Smak til med salt og pepper.

Har du gode pastinakk-oppskrifter? Del dem nedenfor!

TV og radio

Kikertvannet er en vegansk eggehvite som kan brukes i desserter

Sjekk hva du kan lage istedenfor

Datingappene selger deg drømmen om kjærlighet. Men de tjener penger på at forblir singel og ensom.