Hopp til innhold

Island legger EU på is

I morgen tiltrer den nye islandske topartiregjeringen, og da legges spørsmålet om EU-medlemskap på is.

Reykjavik

Oversiktsbilde over Reykjavik

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det blir to partier også i den nye regjeringen til statsminister Geir Haarde, nemlig det konservative Selvstendighetspartiet og Sosialdemokratene.

Haarde fortsetter

Forrige gang disse to partiene delte regjeringsansvaret var i perioden 1991 til 1995 under statsminister David Oddsson. De to regjeringspartiene har fått seks plasser hver i regjeringen.

Mens Geir Haarde fortsetter som statsminister, blir lederen for Sosialdemokratene, Ingibjørg Solrun Gisladottir, Islands nye utenriksminister.

De to partiene har 43 av de 63 representantene i Allthinget bak seg, altså et solid flertall.

Går av med øyeblikkelig virkning

Mens det konservative Selvstendighetspartiet har én kvinne og fem menn i regjeringen, har Sosialdemokratene tre kvinner og tre menn. I Allthinget har Selvstendighetspartiet 25 plasser etter valget, mens Sosialdemokratene har 18.

Fem av statsrådene fra Selvstendighetspartiet satt også i den forrige koalisjonsregjerigen som Selvstendighetsaprtiet hadde med Fremskrittpartiet (Senterpartiet)

I dag er det også blitt kjent at lederen for det tapende Fremskrittspartiet, Jon Sigurdsson, går av med øyeblikkelig virkning.

Han fikk ikke plass i Allthinget og partiet hans gjorde et så dårlig valg at det trakk seg fra regjerinssamrbeidet med Selvstendighetspartiet.

For og mot

Den nye regjeringen kommer til å legge EU-saken til side i den forstand at det ikke er aktuelt for Island å søke EU-medlemskap i den kommende fire-års-perioden.

Statsministerens parti, Selvstendighetspartiet er mot medlemskap mens utenriksministerens parti er for.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere videoer i sosiale medier viser samme hendelse, som alle samsvarer med beskrivelsen av hendelsen, våpenet og området det skjedde. Videoen er verifisert av bl.a. BBC.

Fem personar til sjukehus etter angrep med sverd i London

Både forbipasserande og politi er skadde etter valdshendinga i Hainault, London. Politiet seier dei har arrestert ein mann med sverd.

Disse videoen fra Twitter skal vise stormingen av Hamilton Hall

Gaza-demonstrasjon i USA: Har barrikadert universitetsbygg på Columbia

New York-universiteta Cornell og Columbia har byrja å straffe studentane sine for teltleirane ved campus. På det siste svarte studentane med barrikadar.