Hopp til innhold

Villig til å fire på Syria-krav for å få bredt flertall

Tross stortingsflertall for 10.000 Syria-flyktninger, mener KrF at en tverrpolitisk enighet på Stortinget er viktigere enn at de får viljen sin.

Hans Olav Syversen

FORHANDLINGER: Hans Olav Syversen (KrF) vil ikke si hvor langt KrF er er villige til å strekke seg, men mener en nasjonal enighet er viktig for å få lokalpolitikerne med på laget.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Mitt og KrFs utgangspunkt er at vi skal bidra til en så bred enighet som mulig, og så får vi se om sluttresultatet blir akkurat det vi eller andre partier har bestemt på landsmøtene, sier Hans Olav Syversen til NRK.

Tirsdag ettermiddag møter han de parlamentariske lederne på Stortinget for å forhandle om hvor mange syrere Norge skal ta imot, og når de eventuelt skal komme.

Avhengig av kommunene

Samtlige opposisjonspartier vil at Norge skal ta imot 10.000 i løpet av de neste to årene.

Regjeringspartiene Høyre og Frp vil heller hjelpe flyktningene i nærområdene.

– For hver person vi henter til Norge, så kan vi hjelpe 25 personer inne i Syria som ikke bor i leire, eller vi kan hjelpe 14 stykker innenfor leirene. Når vi ser TV-bilder fra Syria med blødende barn som bæres inn i ambulanser, så vil jeg bruke alle penger vi klarer å frigjøre til å hjelpe flest mulig, og det er faktisk inne i Syria, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, til NRK.

Harald Tom Nesvik

PENGER: Nesvik mener Norge allerede bidrar med store summer til å hjelpe krigsofrene i Syria.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I teorien kan stortingsflertallet ignorere regjeringens nei og banke gjennom et vedtak som forplikter regjeringen til å ta imot ti tusen. Men det vil ikke KrF gjøre.

– Dersom man skal bli enige om en dugnad på kommunenivå, for å ta imot flyktninger og bosette dem, så er vi avhengige av at det ikke er masse uenighet og politisk spill på nasjonalt nivå, sier Syversen.

I Norge er det nemlig slik at det er kommunene selv som velger om de vil ta imot flyktninger eller ikke. Så langt i år har bare 156 av landets 428 kommuner sagt ja til å huse det antallet staten har bedt dem om.

KrFs nestleder, Dagrun Eriksen, sier tirsdag til NRK at det fortstatt er partiets klare utgangspunkt å ta imot 10.000 syriske flyktninger.

– Det er viktig med et bredt forlik, men å ta imot 10.000 er vårt klare utgangspunkt og marsjordren fra landsmøtet. Det går an å se på hvor lang tid vi skal bruke på det og hvor mange vi skal hjelpe i Syria, uttaler Eriksen.

Over 5000 asylsøkere som har fått opphold, sitter i dag på mottak og venter på at en kommune skal gi dem et hjem.

Da det ble klart at Stortinget ønsket å øke antall kvoteflyktninger betraktelig, sendte integreringsminister Solveig Horne (Frp) et brev der hun ba alle landets kommuner svare på hvor mange flere de er villige til å ta imot.

Ingen snakker om tvang

Som NRK fortalte mandag, er responsen langt fra overveldende. Av de 38 som har svart så langt, sier ti nei, tre sier ja, mens resten trenger mer tid.

Dersom antallet kvoteflyktninger økes til totalt 10 000 fra Syria over to år, vil det innebære et behov for å bosette ytterligere 3500 i 2015 og ytterligere 4500 i 2016.

Solveig Horne / Brev til norske kommuner

Fristen for å svare går ut 27. mai. Det blir en skjebnedato for forhandlingene. Dersom flertallet er negative, frykter kilder i KrF og Venstre at regjeringen vil bruke det som argument mot å ta imot flere.

Så langt har ingen tatt til orde for å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger.

– Dette er snakk om en nasjonal dugnad, og når politikere har vært på landsmøtene og stemt for å ta imot flere, så håper jeg at de landsmøtene også har påvirkning på lokale politikere, sier Venstre-leder Trine Skei Grande

AKTUELT NÅ