Hopp til innhold

Erna Solberg:– Jeg ville gratulert Liu Xiaobo

Statsminister Erna Solberg skal ikke møte Dalai Lama. Men hun sier at hun ville gratulert Liu Xiaobo dersom han fikk fredsprisen i dag.

Erna Solberg om Dalai Lama

Se intervjuet fra Politisk Kvarter

Liu Xiaobo

Forholdet mellom Norge og Kina har vært dårlig helt siden dissidenten Liu Xiaobo vant Nobels fredspris i 2010.

Foto: Reuters
Jan Tore Sanner (H)

Det var Høyre-nestleder Jan Tore Sanner som nominerte den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo til Nobels fredspris i 2010. – Det er viktig at Norge evner å stå opp for menneskerettigheter også når det er krevende. Man kan ikke bare være for menneskerettigheter når det ikke koster noe, sa Jan Tore Sanner til Dagens Næringsliv den gangen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

– Ja, det tror jeg jeg ville gjort. Jeg tror jeg ville gratulert de fleste andre, svarte Solberg.

I Politisk Kvarter i dag ble hun utspurt om Dalai Lama og hvorvidt hun ville gratulert Liu Xiaobo dersom han fikk fredsprisen i dag.

Solberg har tidligere sagt at det ikke er noen automatikk i at hun som statsminister vil gratulere fremtidige fredsprisvinnere.

– Det vil avhenge av hvem som får Nobels fredspris om jeg føler behov for å gratulere dem eller ikke. Jeg kan ikke si at på ethvert tidspunkt for enhver person får fredsprisen, vil jeg nødvendigvis gratulere, sa Solberg til VG tirsdag.

Det er bare fire dager siden NRK fikk bekreftet at Kina ønsker en garanti fra Norge om at de aldri vil gratulere en fremtidig kinesisk fredsprisvinner om vedkommende er en motstander av kinesiske myndigheter.

Det var i sin tid Høyre-nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner som nominerte Liu Xiaobo til Nobels fredspris.

– Et nødvendig offer

Tibets åndelige leder Dalai Lama er fortsatt på besøk i Oslo, og i dag skal han møte en rekke politikere. Men ingen fra regjeringen eller presidentskapet.

– Hvorfor kan du ikke møte Dalai Lama, når du sier at du vil gratulere en kinesisk dissident, noe som åpenbart ville gjort forholdet til Kina dårligere?

– Vi har nå i fire år vært i en situasjon hvor det ikke har vært kontakt på politisk plan med kinesiske myndigheter. Da er det ikke mulig å være i dialog om de store, vanskelige spørsmålene som klima og menneskerettigheter. (...)Da er dette et nødvendig offer for å vise Kina at vi mener at det å være i dialog med dem er viktig.

– Det er ikke svar på mitt spørsmål. Hvorfor kan du gratulere Liu Xiaobo, men ikke møte Dalai Lama?

– Det er ikke slik at man alltid kan mene det samme hvis du har et annet mål ...

– Men hvorfor er det verre å møte Dalai Lama enn å gratulere en kinesisk dissident?

– Jeg synes ikke det er riktig å holde på med hypotetiske diskusjoner.

– Men du svarte ja?

– Vi har gjort et valg i dag som vi mener er riktig for norske interesser og for menneskerettighetene. Det er viktig at ikke Norge bare løfter flagget og roper høyest uten at vi blir hørt; det er viktig at vi også blir hørt i vanskelige spørsmål.

– Det er vanskelig å tro på deg når du sier at du ville gratulert Liu Xiaobo, samtidig som du ikke vil møte Dalai Lama?

– Å si nei til Dalai Lama er ikke et prinsipielt standpunkt, det er et situasjonsbestemt standpunkt fordi vi vil oppnå noe mer. Dette er en hypotetisk situasjon. Vi har gjort et valg i dagens situasjon som gjør at vi håper å komme i en bedre posisjon med Kina.

AKTUELT NÅ