Hopp til innhold

- Ikke alle passer i parforhold

Professor og familieterapeut Jim Sheehan mener at nordmenn må diskutere om et ekteskap ikke bare skal inkludere to personer, men også tre eller flere.

Video Jim Sheehan (foto: NRK)

Den irske professoren Jim Sheehan er veileder og gjesteforeleser på Diakonhjemmet i Oslo og tar til ordet for at ekteskapet kan bestå av flere enn to.

– De siste 20 årene har kontorer som driver med parterapi og familieterapi vært fulle av par hvor det monogame forholdet er ødelagt, ofte på grunn av utroskap. Det virker som om det er et stort problem for mange å gjøre «paret» til en fungerende virkelighet, sier Sheehan til NRK.

Vil utvide ekteskapsbegrepet

Sheehan, som har vært familieterapeut i nær 40 år, tror problemer med et parforhold ofte er at det fører til at partnerne føler en form for eierskap over hverandre, noe som igjen skaper sjalusi. Derfor mener han det er viktig ikke bare å forsøke å finne løsninger på problemene folk har i et parforhold, men forsøke å finne alternativer som kan fungere bedre og diskutere om ikke ekteskapet som institusjon bør utvides.

– Frem til nå har alternativene vært veldig få for folk som søker et liv i et forhold. Man har valget mellom enten å leve alene eller i et par. Et alternativ kan kanskje være et ekteskap som består av en gruppe på flere enn to personer. Det kan være mer levelig for noen, mener Sheehan, som er veileder og gjesteforeleser på Diakonhjemmet høgskole i Oslo, hvor det utdannes klart flest familieterapeuter i Norge.

Tror du det er mulig?

– Ja, det tror jeg. Det foregår allerede mye utroskap, men jeg snakker om et forhold mellom for eksempel tre personer der alle har et forhold til hverandre. Men det er da snakk om å oppleve en annen form for kjærlighet og en annen form for samliv. Man bevarer fordelene et ekteskap gir, som en tilhørighetsfølelse og en tilknytning, og det har økonomiske fordeler. Jeg tror vi må ta den store debatten om vi kan forandre ekteskapsinstitusjonen til noe utover paret, sier Sheehan.

– Tosomhet passer ikke for alle

I 2009 giftet 24.600 par seg i Norge, mens 10.200 skilte seg og 11.900 ble separert. Sheehan mener de høye skilsmissetallene viser at det ikke er alle den intime tosomheten passer for.

– I mitt arbeid med par og familier der det har foregått utroskap, har det vært klart at noen personer ganske enkelt ikke vil begrense seg til én seksualpartner. De kan likevel ikke ønske et forhold og en grad av tilhørighet - med flere enn en person. Kanskje en ekteskapsform med tre eller fire personer passer dem bedre. Vi er nødt til å tenke på mer kreative måter enn vi har gjort hittil.

Og nå vil være et godt tidspunkt å gjøre det på, mener Sheehan.

– Det har vært et stort psykisk steg for folk å utvide ekteskapsbegrepet til også å gjelde lesbiske og homofile. Jeg tror det vil oppmuntre oss til å tenke mer på alternativer.

Video Jon Bertelsen med både kone og kjæreste

VIDEO: Familien har nok hatt et behov for å si at det er moralsk forkastelig, sier Jon Bertelsen til Migrapolis.

Lever sammen med to kvinner

En som har tenkt alternativt og som lever sammen med to kvinner er Jon Bertelsen. Han stod for fire år siden frem med sitt samliv med to kvinner. Noe som skapte reaksjoner også blant vennene.

– Reaksjonene på at vi stod frem var udelt positive, men reaksjonene på at vi lever slik vi gjør var mer delte. Mest sjokk var det da noen av våre nærmeste vendte oss ryggen, men det er fire år siden, nå går det egentlig veldig greit, sier Bertelsen til NRK.

En av de store utfordringene i desember er å finne julegaver til de som betyr mest for en. Der har Jon Bertelsen en større utfordring enn de fleste.

– Jeg skal både finne noe personlig, noe som passer til hver av dem og så skal det være balanse i regnskapet. Det blir mer enn en dimensjon man må ta hensyn til, sier han med et smil, men utfordringene i dagliglivet er større enn som så.

– Det er klart det er mange utfordringer i hverdagen, mye av tiden går med på å gjennomføre demokratiske beslutningsprosesser og diskusjoner, men det er jo mest hyggelig ting.

Jon Bertelsen

Julegaveinnkjøp er en av de store utforingene, sier Jon Bertelsen med et smil.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Cognac-importøren og eieren av det norske "The House of Cognac" følger tankene til Jim Sheehan og synes han har et viktig poeng.

– Det mest interessante med det Sheehan sier er at vi har en alt for streng tolkning av hva som er et samliv. Det blir mer en tvangstrøye om hva et samliv skal inneholde, og da er det ikke rart et ekteskap ryker. Hvis man derimot er to, tre eller flere parter som setter seg ned og danner sin egen ramme for hvordan et samliv skal være og ikke ut i fra hvordan samfunnet definere det, så tror jeg man har mye større sjanse for å klare å fylle det samlivet med sine personlige verdier og hva man selv legger i forholdet, sier Bertelsen.

Ønsker debatt

førsteamanuensis ved Diakonhjemmets Høgskole, Anne Kyong Sook Øfsti.

Førsteamanuensis ved Diakonhjemmets Høgskole, Anne Kyong Sook Øfsti, ønsker en debatt om parforholdet.

Foto: Tonje Finne / NRK

En annen som støtter Sheehan langt på vei er førsteamanuensis ved Diakonhjemmets Høgskole, Anne Kyong Sook Øfsti.

– Jeg tenker at dette er en spennende og utfordrene tanke og et veldig viktig spørsmål til parterapifeltet. Jeg er veldig opptatt av det Jim sier om at det ikke er snakk om at alle parforhold skal oppløses eller at man skal leve sammen tre, fire eller singel for den del, men spørsmålet er mer hvordan kan det ha seg at paret er så tatt for gitt som den absolutte og akseptable størrelsen som man ikke kan diskutere i vår tid, sier Øfsti som jobber som parterapaut og har gitt ut fagbøker på feltet.

– Hvis vi kan være med å åpne opp for andre tanker og alternative ideer slik at ikke så mange faller utenom, det jeg synes er spennende. La oss se på praksis og hva er det som praksis gjør. For praksis ekskluderer en god del mennesker. En god del føler seg veldig mislykket. Jeg tror vi mennesker har kapasitet til å elske, være tiltrukket og romme også følelsesmessig tilknytning og forpliktelser til flere enn en, sier Øfsti.

– Mange par som kommer i terapi trenger å høre at det å være i par ikke nødvendigvis er den eneste løsningen for hvordan man kan leve ut kjærlighet, intimitet og omsorg i livet.

Tror de fleste vil være i par

I Bergen sitter en professor i psykologi som ikke deler Sheehan og Øfstis tanker om at dette er en viktig debatt.

– Jeg deler ikke hans syn på at det er et skrikende behov for en diskusjon om alternativer til ekteskapet eller om det monogame parforholdet. Snarere tvert i mot, de aller fleste ønsker å være i et parforhold så lenge som mulig, sier Fredrik Thuen, som er professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

– Det er ikke slik at det Sheehan presenterer aldri kan fungere, men å ha det som et åpenbart alternativ tror jeg ikke er noen løsning. Fordi det ikke vil skape større stabilitet i forholdene og bedre oppvekstsbetingelsene for barn. Det vil strande på sjalusi og at man har ulike oppfatning om hvem som skal stå nær.

– Sjalusi kan helt sikkert bli et problem, men det gjelder også forhold der man er to. Har man ikke tid til hverandre og prioriterer feil så for man vanligvis høre det og sånn vil det også være i forhold der man er tre. Så det er helt klart grobunn for at man kan disponere feil slik at man fremprovoserer sjalusi, men det å gjøre partneren trygg og være åpen om hvordan man disponerer livet sitt og på den måten forsøke å forebygge det er en oppgave man har, sier Bertelsen, som har et helt klart råd til de som vurderer å følge hans eksempel.

– Om jeg vil anbefale folk å være tre? Til det vil jeg vel egentlig bare si: Tenk dere nøye om.

AKTUELT NÅ