Hopp til innhold

Vil ha ny behandling av svindeldom etter Lime-saken

Javeed Shah forsvarer en 30 år gammel kvinne som ifølge dommen ble trukket inn i Lime-tiltalte Sajjad Hussains «organiserte system». Shah mener saken må behandles på nytt – når Lime-saken er ferdig.

Javeed Shah

KRITISK: Forsvarer Javeed Shah er kritisk til at hans klient er dømt, før de antatte hovedmennene i Lime-saken har fått sin dom.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Onsdag starter den svært omfattende Lime-rettssaken mot 13 personer som er tiltalt for blant annet trygdesvindel og menneskehandel. NRK kan i dag fortelle at sju personer allerede er dømt for trygdesvindel etter å ha jobbet i ulike Lime-butikker.

Tre av dommene er rettskraftige. Fire er det ikke, fordi dommen er anket eller ennå ikke forkynt.

Lime-saken saken skulle egentlig begynne tirsdag, men ble utsatt en dag på grunn av spørsmål knyttet til Evangers habilitet.

135.000 kroner

En av dem som allerede er dømt er en 30 år gammel kvinne bosatt i Oslo. Kvinnen lurte ifølge Oslo tingrett Nav til å utbetale til sammen 135.000 kroner i arbeidsavklaringspenger, ved å ikke melde fra om at hun hadde arbeidet i en Lime-butikk.

I dommen fra november i fjor kommer det frem at den angivelige svindelen ble kjent etter at politiet hadde iverksatt etterforskning og avlytting av Lime-gründer Sajjad Hussain. I dette materialet ble det funnet telefonsamtaler og SMS-utveksling knyttet til kvinnens arbeidsforhold i Lime-kjeden.

Statsadvokat Geir Evanger

POSITIV: Statsadvokat Geir Evanger sier til NRK at dommene som allerede foreligger vil lette påtalemyndighetens bevisførsel i Lime-saken.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Kvinnen skal ha jobbet i Lime-butikker siden april 2014. I dommen mot kvinnen heter det at hun flere ganger skal ha ytret et ønske om å tegne en kontrakt, men at arbeidsgiver nektet henne dette.

Videre heter det at tiltalte ble trukket inn «et organisert system som Sajjad Hussain er tiltalt for å lede». Hun ble dømt til 45 dagers betinget fengsel.

– Prematurt av påtalemyndigheten

Den 30 år gamle kvinnen nekter straffskyld, og har anket dommen til lagmannsretten.

Kvinnens forsvarer, Javeed Shah, sier til NRK kvinnen ønsket å jobbe i en Lime-butikk i flere uker, men at hun på grunn av sykdom over flere år ikke har vært i stand til dette.

Nav og påtalemyndigheten mener imidlertid kvinnen har hatt en høyere arbeidsevne og at hun har jobbet mer enn det som kommer frem i hennes papirer.

Shah mener i alle tilfeller at det er uheldig at kvinnens sak har blitt prøvd i rettssystemet, før hoveddelen av Lime-komplekset har vært prøvd i retten.

– I hennes sak var det blant annet mange vitner som ikke ønsket å forklare seg, fordi hovedsaken ikke var ferdig. Det er prematurt av påtalemyndigheten å kjøre disse enkeltsakene for retten før dette er avklart, sier Shah.

Han mener derfor saken må ligge i bero, til de antatte hovedmennene i saken har forklart seg for retten.

– Taktisk spill

Sajjad Hussains forsvarer, John Christian Elden, var ikke tilgjengelig for en kommentar tirsdag, da denne saken ble publisert. I en e-post til NRK onsdag skriver Elden følgende:

– Politiet har valgt å spille et taktisk spill, der de prøver å få dommer mot andre for å bruke dem som selvstendige bevis mot Hussain. Det er deres valg, men det blir nok gjennomskuet av dommeren. Tidligere rettspraksis har gitt oss mange eksempler på at straffedommer må gjenopptas hvis det kommer frem andre opplysninger i hovedsaken enn det retten har lagt til grunn i en tidligere hovedforhandling, så jeg skjønner advokat Shahs utspill.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger