Politiet vil slippe pressen til under Breivik-rettsmøte

Pressen og fornærmede kan få mulighet til å delta på neste rettsmøte i terrorsaken når politiet ber om delvis lukkede dører med video-link til Ila fengsel.

Vakthold utenfor Oslo tingrett

Det var strengt vakthold under det første fengslingsmøtet da Anders Behring Breivik ble varetektsfengslet tre dager etter terrorangrepene.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

I alle de tre tidligere fengslingsmøtene har politiet bedt om lukkede dører og fått medhold.

Når nytt fengslingsmøte i saken holdes i Oslo tingrett om to uker, begjærer politiet bare delvis lukkede dører. Det får NRK bekreftet fra retten.

Det betyr at fornærmede og presse trolig får være tilstede under rettsmøtet, men med referatforbud.

Av sikkerhets- og kostnadshensyn ber politiet også om at terrorsiktede Anders Behring Breivik forklarer seg fra cellen på Ila fengsel via videolink.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til et av de tidligere rettsmøtene.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Les alt om: Terrorangrepene 22. juli 2011

– Politiets begjæring ble sendt til Oslo tingrett i ettermiddag bekrefter informasjonsrådgiver Roar Hansen i Oslo politidistrikt til NRK.

Ved delvis lukkede dører er det akkrediterte pressefolk, fornærmede og deres bistandsadvokater som kan slippe inn i rettssalen. At det kan bli delvis lukkede dører kommer fram i politiets begjæring for rettsmøtet.

Breivik på videolink

Etter at Anders Behring Breivik ikke lenger er islolert i fengslet kan han etter loven delta i fengslingsmøter over videolink.

Politiet ber nå Oslo tingrett om tillatelse til å gjennomføre fengslingsmøtet mandag den 14. november uten siktede til stede, som dermed skal være med via video-overføring.

Fengslingsmøtet 14. november er det fjerde siden 22.juli. Politiet kommer ikke til å be om forlenget isolasjon, og har dermed rett til å be om at Behring Breivik forklarer seg fra cella.

Under det siste fengslingsmøte, mandag 19. september, ønsket både tingretten og forsvarerne åpne dører, men få dager før fengslingen ga Borgarting lagmannsrett politiet medhold i begjæringen om lukkede dører.

Ønsket om å gjennomføre fengslingsmøtet uten Breivik til stede må behandles av retten for å ta stilling til om det er slik gjennomføringen av neste rettsmøte skal være.

– Begjæringen vil nå bli sendt videre til uttalelse fra forsvarerne og pressens representanter sier informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra orienterte pressen om sin jobb og strategi ute ved Vålstua gård på fredag i forrige uke.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Den terrorsiktedes forsvarere har fortalt at han selv ønsker å være i retten under fengslingsmøter.

Forsvarerne mener politiets krav er en trussel mot rettssikkerheten.

– Særlig i denne saken er rettsikkerheten viktig. Noe av det viktigste vi kan påse er at han får beholde den rettsikkerheten, og de rettighetene han har krav på. Han har krav på å møte i sin egen rett, der videre fengsling eventuelle restriksjoner, brev- og besøksforbud og medietilgang skal vurderes, sa forsvarer Vibeke Hein Bæra til pressen på Vålstua gård i Hedmark fredag.

Hein Bæra sier Behring Breivik selv har hatt et ønske om å møte i retten.

– Han er opptatt av å møte i retten og forklare seg, sier Hein Bæra.

SISTE NYTT

Siste meldinger