Hopp til innhold

UNE anker - 25-åring må bli i Iran

Utlendingsnemnda anker dommen i saken mot norsk-kurdiske Mendije Ravandost, som ble holdt tilbake i Iran mot sin vilje.

Randi Hagen Spydevold

Advokat Randi Spydevold krever at hennes klient, 25 år gamle Mendije Ravandost, får komme til Norge og delta i sin egen rettsak.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

25-åringen vant saken mot utlendingsmyndighetene i Oslo tingrett i juli, men må nå bli i Iran til ankesaken er avgjort.

Nå krever Ravandosts advokat Randi Spydevold at kvinnen må få møte opp i retten selv.

- Vi ha henne tilbake til Norge nå, slik at hun får utdypet alle momentene i lagmannsretten, sier Spydevold.

Ingen retur med det første

Ravandost reiste på ferie til foreldrenes hjemland Iran i 2001. Da hun ville reise hjem igjen, ble hun holdt tilbake av en slektning.

Hun kontaktet den norske ambassaden i Tehran for å få hjelp, men ble ikke hørt. I mellomtiden mistet hun oppholdstillatelsen sin i Norge.

I sommer saksøkte hun Utlendingsnemda , men fikk ikke være tilstede i retten selv. Likevel vant 25-åringen, og lå an til å få komme tilbake til Norge etter seks år.

- Det betyr at vi har vunnet ett slag. Vi har ikke vunnet den totale seieren, men den vil vi kunne vinne, sier Spydevold.

Nå anker imidlertid Utlendingsnemnda dommen, og Menije får dermed ikke komme tilbake til Norge med det første.

- Menneskelig er det knusende for Menije. Hun sliter forferdelig og har angstanfall, og usikkerheten er ikke til å leve med.

- UNE tåler ikke å miste ansikt

Rådgiver Jon Ole Martinsen i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er sterkt kritisk til at Utlendingsnemnda velger å anke saken.

- Det ser ut som utlendingsmyndighetene nesten konsekvent anker, selv om de ikke har noen grunn til det. Denne dommen sier soleklart at Menije ikke fikk den hjelpen hun trengte.

- I anken kommer det ikke fram noe nytt i forhold til det som allerede er prøvd i domstolen. Dette er rett og slett bortkastede skattepenger som fellesskapet må ut med fordi UNE ikke tåler å miste ansikt, mener Martinsen.

Utlendingsnemnda var ikke tilgjengelig for kommentar i forbindelse med saken.

AKTUELT NÅ