Normal

Tidenes dårligste oppslutning for KrF

Kristelig folkeparti har aldri hatt lavere oppslutning så lenge Norstat har gjennomført meningsmålinger for NRK, og partiet nærmer seg nå sperregrensen.

Partibarometer januar 2010.
Foto: NRK

Med en oppslutning på 4,4 prosent, nærmer partiet seg sperregrensa. Nestleder Dagrunn Eriksen håper tallet skal få partifellene til å våkne.

– Vi har en jobb igjen å gjøre for å vise at vi er et raust og åpent parti. Der tror jeg mange oppfatter at vi er et trangt parti, sier hun.

Må nå «valgomat-velgerne»

Dagrun Eriksen

Dagrunn Eriksen, nestleder KrF.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

Dagrunn Eriksen har fått jobben med å gjøre KrF rausere og åpnere. KrF-nestlederen skal lede strategiutvalget, som det heter. Havarikommisjon kunne det hete. Men det har de prøvd før, og det ga ikke partiet flere velgere.

– For det første trenger vi nå at hele mannskapet nå både forstår alvoret rundt hvor vi er, og begynner å tenke på hvordan vi skal nå for eksempel «valgomat-velgerne», de som er enig i politikken vår, men som ikke ønsket å stemme på KrF.

For KrF er det en fattig trøst at de andre borgerlige partiene fosser fram. Høyre har aldri før gjort det så bra på en Norstat-måling -med en oppslutning over 20 prosent. Enda bedre går det for Frp -fram over tre prosentpoeng til 26 prosent.

– Direkte uansvarlig

Frps nestleder Per Sandberg, er sikker på at Kristelig Folkeparti og Venstre ville ha bøyd av og støttet en Frp-regjering om bare velgerne hadde stemt i dag og ikke i september.

Per Sandberg

Frps nestleder Per Sandberg.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Det at Høyre og Frp alene får 81 mandater, og den sittende regjering får 72, så ville det vært direkte uansvarlig for KrF og Venstre å ikke slutte seg til og slutte opp under en ikke-sosialistisk regjering, sier Sandberg.

Finne egen vei

Men KrFs Dagrunn Eriksen er ikke mer åpen for å samarbeide med Frp enn før. Hun mister velgere til SV og til Høyre -ikke til Frp. Når partiet skal opp av hengemyra, skal de finne sin egen vei.

– Nå skal vi jobbe i ett år fremover, men det er klart at dette å få en sånn meningsmåling på veien er et sterkt signal om at den jobben vi skal gjøre nå er viktig, sier Eriksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger