Tidenes dårligste oppslutning for KrF

Kristelig folkeparti har aldri hatt lavere oppslutning så lenge Norstat har gjennomført meningsmålinger for NRK, og partiet nærmer seg nå sperregrensen.

Partibarometer januar 2010.
Foto: NRK

Med en oppslutning på 4,4 prosent, nærmer partiet seg sperregrensa. Nestleder Dagrunn Eriksen håper tallet skal få partifellene til å våkne.

– Vi har en jobb igjen å gjøre for å vise at vi er et raust og åpent parti. Der tror jeg mange oppfatter at vi er et trangt parti, sier hun.

Må nå «valgomat-velgerne»

Dagrun Eriksen

Dagrunn Eriksen, nestleder KrF.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

Dagrunn Eriksen har fått jobben med å gjøre KrF rausere og åpnere. KrF-nestlederen skal lede strategiutvalget, som det heter. Havarikommisjon kunne det hete. Men det har de prøvd før, og det ga ikke partiet flere velgere.

– For det første trenger vi nå at hele mannskapet nå både forstår alvoret rundt hvor vi er, og begynner å tenke på hvordan vi skal nå for eksempel «valgomat-velgerne», de som er enig i politikken vår, men som ikke ønsket å stemme på KrF.

For KrF er det en fattig trøst at de andre borgerlige partiene fosser fram. Høyre har aldri før gjort det så bra på en Norstat-måling -med en oppslutning over 20 prosent. Enda bedre går det for Frp -fram over tre prosentpoeng til 26 prosent.

– Direkte uansvarlig

Frps nestleder Per Sandberg, er sikker på at Kristelig Folkeparti og Venstre ville ha bøyd av og støttet en Frp-regjering om bare velgerne hadde stemt i dag og ikke i september.

Per Sandberg

Frps nestleder Per Sandberg.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Det at Høyre og Frp alene får 81 mandater, og den sittende regjering får 72, så ville det vært direkte uansvarlig for KrF og Venstre å ikke slutte seg til og slutte opp under en ikke-sosialistisk regjering, sier Sandberg.

Finne egen vei

Men KrFs Dagrunn Eriksen er ikke mer åpen for å samarbeide med Frp enn før. Hun mister velgere til SV og til Høyre -ikke til Frp. Når partiet skal opp av hengemyra, skal de finne sin egen vei.

– Nå skal vi jobbe i ett år fremover, men det er klart at dette å få en sånn meningsmåling på veien er et sterkt signal om at den jobben vi skal gjøre nå er viktig, sier Eriksen.

SISTE NYTT

Siste meldinger