Hopp til innhold

Tenåringer kommuniserer mer digitalt enn ansikt til ansikt

Unge mellom 15 og 19 år sier de på fritiden kommuniserer mer med vennene sine på sosiale medier enn ansikt til ansikt, ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for NRK.

Kommuniserer mer via sosiale medier

Nærmere 3.2 millioner nordmenn har Facebook, rundt 1.4 millioner bruker Instagram, mens Snapchat brukes av nesten 1.7 millioner. Snapchat er ett av de sosiale mediene som blir mye brukt blant tenåringer for å snakke sammen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tusenvis av selfies sendes daglig av barn og unge under Norway Cup-dagene på Ekebergsletta i Oslo.

– Jeg sender en snap når jeg skal få kontakt med mine venner, sier Anna Alver (18) mens hun tar et bilde av seg selv på sletta.

Hun er langt fra alene om å kommunisere med sine venner via sosiale medier.

En undersøkelse Norstat har gjort for NRK viser at 51 prosent av de spurte i alderen 15–19 år oppgir at de kommuniserer mest med vennene sine via sosiale medier på fritiden.

44 prosent i samme aldersgruppe oppgir at de kommuniserer mest ansikt til ansikt. De spurte sier også at de kommuniserer mer via sosiale medier enn via sms og telefon. De som deltok kunne huke av på flere svaralternativer i undersøkelsen.

– 200 snaps om dagen

Snapchat er ett av de sosiale mediene som blir mye brukt for å snakke sammen. 28 prosent av de spurte sier at de foretrekker å kommunisere med sine venner via bilde,- video -og tekstdelingstjenesten.

– Jeg får kjeft av mange venner om at jeg snapper veldig mye. Det blir sikkert et par hundre snaps om dagen, sier Alver til NRK.

– Mobilen er med hele tiden. Med en gang jeg mottar noe på sosiale medier, så sjekker jeg med det samme, sier venninna Ida Rogstad (18).

Nærmere 3.2 millioner nordmenn har Facebook, rundt 1.4 millioner bruker bildedelingstjenesten Instagram, mens Snapchat vokser stadig og brukes av nesten 1.7 millioner, ifølge Ipsos MMI.

Nærmere 3.2 millioner nordmenn har Facebook, rundt 1.4 millioner bruker Instagram, mens Snapchat brukes av nesten 1.7 millioner. Snapchat er ett av de sosiale mediene som blir mye brukt blant tenåringer for å snakke sammen. Illustrasjonsbilde.

SE VIDEO: Anna Alver (t.h.) sier at hun bruker Snapchat til å få kontakt med venner.

– Stjeler verdifull tid fra unge

Kerstin Söderström, barnepsykolog ved Høgskolen i Lillehammer, er bekymret for at bruk av sosiale medier stjeler verdifull tid fra de unge.

Ida Aalen

Medieviter Ida Aalen sier at lite i forskningen tyder på at bruken av sosiale medier skader unges kommunikasjonsevne.

Foto: Øyvind Bjørkum

– Den er i ferd med å ta tid fra ansikt-til-ansikt-kontakt med andre ungdommer, sier Söderström til NRK.

Medieviter Ida Aalen - med fordypning i sosiale medier - mener derimot at det ikke er skadelig for unges kommunikasjonsevne å bruke sosiale medier så mye som de gjør.

– Det er veldig lite i forskningen på bruk av sosiale medier som tyder på at den erstatter ansikt-til-ansikt-kommunikasjonen, særlig i nære relasjoner, sier Aalen.

Hun tror sosiale medier ofte kommer i tillegg til det å treffes i virkeligheten.

– Bryr oss mer om snappen

Barnepsykolog Kerstin Söderström

Barnepsykolog Kerstin Söderström mener unge trenger utfordringene som ansikt-til-ansikt-kommunikasjonen gir.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Barnepsykologen ser også fordeler med sosiale medier, men mener unge trenger utfordringene som følger gjennom kontakt utenfor den digitale verden.

– Den kontakten man har via sosiale medier kan aldri konkurrere i kvalitet med kontakten som vi har ansikt til ansikt, sier hun.

På Ekebergsletta fortsetter Anna Alver og vennene å kommunisere via Snapchat og andre sosiale medier.

– Det skjer også ved familieselskapene. Man bryr seg mer om snappen enn å være der, legger Alver til.

AKTUELT NÅ