Hopp til innhold

Sverige ber Norge åpne grensa til kriserammede Strömstad

Arbeidsledigheten i Strömstad skjøt i været etter at Norge stengte grensene. Ordføreren i Strömstad fortviler over dårlig stemning mellom broderfolket.

Strømstad

I KRISE: Koronaepidemien har ført til at færre nordmenn reiser over til Strömstad.

Foto: Erik Johansen / NTB

Pandemien og stans i grensehandelen mellom Norge og Sverige har ført Strömstad i Nordre Bohuslän ut i en dyp krise.

Restriksjonene har ført til at langt færre nordmenn tar turen over til nabolandet. På ett år har arbeidsløsheten i Strömstad kommune økt med 75 prosent.

Ordfører Kent Hansson tror nedturen bare er begynnelsen.

– Det handler om 1500 til 2000 personer som nå har fått varsel om oppsigelser eller er oppsagt. Det er mer enn 20 prosent av den arbeidsføre befolkningen i kommunen, sier Hansson.

Mange bedrifter føler seg nå tvunget til å varsle oppsigelser, sier han.

Norge stengte i mars grensen til Sverige. Nå kan man reise over, men siden Sverige vurderes som et rødt land, må man i ti dagers karantene om man passerer grensen til Norge.

Personer som jevnlig pendler til arbeid over grensen, slipper karantene, men må ta en koronatest hver uke.

Advarer om «sosial polarisering»

Ordfører i Strömstad, Kent Hansson

BEKYMRET: Ordfører i Strömstad Kent Hansson sier koronapandemien også har ført til oppblomstring av det han kaller for «ubehagelig nasjonalisme».

Foto: Erik Rönnqvist / NRK

Til NRK sier ordføreren i Strömstad at det ikke bare er arbeidsledigheten som er problemet. Ordføreren mener koronaviruset også har ført til en «sosial polarisering» mellom broderfolket.

– Mange arbeidspendler mellom våre land og har familier på begge sider, som splittes. Det finnes eksempler på familier som ikke har truffet hverandre på over et halvår, sier Kent Hansson.

Ifølge ordføreren har ordskiftet mellom Norge og Sverige hardnet til. Han forteller om svensker som får ubehagelige kommentarer når de pendler til arbeid i Norge.

Han sier de får beskjed om at de ikke er velkomne, selv om de kommer fra regioner med lite smitte:

– Svensker i Norge ses på som pestsmittede, hevder Hansson.

– Man ser det i kommentarfelt på sosiale medier. Det er ikke bra. Det fødes en nasjonalisme som føles ubehagelig, sier Hansson.

Ifølge ordføreren får også nordmenn som reiser til Sverige unngjelde.

Hansson mener problemet kan få så store konsekvenser på lang sikt, at det må opp på regjeringas bord, både i Sverige og i Norge.

– Vi er et broderfolk og har mye til felles. Det er trist og kjedelig at vi begynner å snakke ille om hverandre. Håper vi kan få en stopp på det.

Ber Norge om særløsning

– Det økonomiske krisen har slått hardere mot Strömstad enn mot andre kommuner, sier utenrikshandelsminister Anna Hallberg.

Jan Tore Sanner og Anna Hallberg

Sveriges utenrikshandelsminister Anna Hallberg synes ikke grensestenging er en effektiv måte å stanse smitte.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Årsaken er at byen har en spesielt stor turistnæring.

Mange virksomheter har pleid å legge sine møter og treff halvveis mellom Göteborg og Oslo. Nå går også denne næringen på sparebluss.

Utenrikshandelsministeren deltok onsdag i et digitalt møte med representanter for kommunen og næringslivet.

– Vi har forsøkt alle tenkbare tiltak. Det vi kan gjøre, er å fortsette å jobbe for at grensene skal åpnes igjen, sier Hallberg.

Hun sier svenske myndigheter håper at Norge kan åpne for en særløsing, slik man har i Tornedalen, der Finland har åpnet grensene for dem som bor i grensekommunene.

– Det er det jeg har forsøkt å jobbe og jobbe for. Men hittil har Norge valgt å se på grensestengningen som en effektiv måte å stanse smitten. Vi synes ikke den er det, sier Hallberg.

AKTUELT NÅ