Hopp til innhold

Støtter Høybråtens Israel-kritikk

KrFs fylkeslederere slutter opp om partileder Dagfinn Høyrbråtens kritikk av Israels harde maktbruk på Gazastripen.

Dagfinn Høybråten
Foto: Gard Brox Jensen, NRK

De frykter ikke at FrP skal kapre KrFs velgere etter FrP-formann Siv Jensens klare støtte til Israel. En av dem er Hans Hilding Hønsvall i Vestfold KrF.

- Som gode venner med Israel, må vi også kunne si det vi mener til dem, og her har de etter mitt syn gått vel langt i måten de kjører på mot palestinerne, sier han.

- Israel må forsvare seg, men har gått for langt. Det går ikke an å støtte den krigshandlingen de nå driver i Gaza, sier fylkesleder Trude Brosvik i Sogn og Fjordane KrF.

Høybråten får ros

Dermed er hun på linje med 16 av 19 fylkeslederne NRK har snakket med. Høybråten får ros for å være tydelig og balansert. Samtidig så vet de alle at det finnes folk på grasrota som helst så KrF som Israels forsvarer i ett og alt.

Informasjonssjef Erik Lunde ved KrF sitt hovedkontor i Oslo forteller at to personar har meldt seg ut av partiet, men det har ikke vært noen telefonstorm fra misfornøyde medlemmer.

- De aller fleste tilbakemeldingene vi får tyder på at det er stor oppslutning om den linja partiet ligger på, sier han.

- Det er noen som skulle ønske at vi kanskje var tydeligere i støtten til Israel, og noen som kanskje skulle ønske at vi var mer tydeligere den andre veien.

Frykter ikke velgerflukt

I pressen spekuleres det nå i om, og i tilfelle hvordan, Israel-saken vil slå ut i høstens valg. KrFs fylkesledere frykter ikke noen velgerflukt.

- Vi kan tape noen og vinne noen.

AKTUELT NÅ