Stoltenberg: – Dommen er alvorlig

Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK at dommen mot Rune Øygard er en alvorlig dom, men at det ikke er riktig av han å kommentere selve dommen før den er rettskraftig.

Jens Stoltenberg

Stoltenberg var tidlig tydelig på at han mente Øygard ikke kunne fortsette som ordfører.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Tingretten har i dag avsagt en enstemmig dom i saken. Dommen er alvorlig. Fordi dommen ikke er rettskraftig vil det være galt av meg å kommentere selve dommen, sier statsministeren

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard (53) ble i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Øygard representerer Arbeiderpartiet, og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Øygard har gjennom mange år vært blant Arbeiderpartiets mest profilerte ordførere, og har blitt pekt ut som et forbilde for statsminister Jens Stoltenberg.

Oppfordret til å trekke seg

Men statsminister Jens Stoltenberg, og resten av Arbeiderpartiets ledelse, har vært svært opprørt over det som har kommet fram i rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

Statsminister har tidligere rådet Øygard til å trekke seg som Ordfører i Vågå, da han mente at Øygard mangler den tillit en ordfører bør ha.

Stoltenberg har uttalt at opplysningene som kom fram i rettssaken mot Øygard ikke er forenlig med at han fortsetter som ordfører, og at det er en vurdering uavhengig av skyldspørsmålet i saken.

Nektet å bli med på middag med Stoltenberg

Forholdet mellom Rune Øygard og den mindreårige jenta ble avslørt da hun nektet å bli med på middag med Jens Stoltenberg. Det har jenta forklart i retten.

I stedet for middagen tok hun bussen sammen med kjæresten til hans hjemsted. Der ventet moren hans, som de hadde bedt om å hente dem.

– Rune kjørte etter bussen og jeg så at han stirret på oss da han kjørte forbi. Både jeg og kjæresten min var redde og gråt, sa jenta i retten i oktober.

Jenta fortalte til slutt til kjærestens mor hva som hadde skjedd mellom henne og Øygard, og senere fortalte hun det også til faren og moren.

Til tross for mistillit fra ledelsen i Arbeiderpartiet har Rune Øygard ikke villet trekke seg fra stillingen som Vågå-ordføreren mens rettssaken har pågått.

Etter at dommen i dag ble kjent forventer leder i Oppland Arbeiderparti, Kjertsi Stenseng, nå at Rune Øygard trekker seg fra ordførervervet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger