Hopp til innhold

Stoltenberg bor i telt i Antarktis

Statsminister Jens Stoltenberg er på plass for å markere norske interesser i Antarktis. Det er første gang en norsk statsminister besøker kontinentet.

Stoltenberg i Antarktis
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Stoltenbergs følge teller 15 personer. I tillegg til statsministerens kontor, deltar representanter for Justisdepartementet, Miljøverndepartementet og Utenriksdepartementet på turen. Også folk fra Norsk Polarinstitutt og Kongsberg Satellite Services AS er med.

Lederen av FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, skulle etter planen vært med som Stoltenbergs gjest, men han ble forhindret på grunn av sykdom.

- Stor opplevelse

Stoltenbergs delegasjon landet på Troll Airfield ved åttetiden i dag etter en åtte timer lang flytur fra Cape Town i Sør-Afrika i et av forsvarets Hercules-fly. Dette er en flystripe som ligger på blåisen noen kilometer fra den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land. Troll er base under besøket.

- Det er en stor og fantastisk opplevelse å være her. Ikke minst er det viktig, siden Norge har aktivitet og er tilstede her. Dessuten er dette det viktigste laboratoriet for å forstå drivhuseffekten og den globale oppvarmingen, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg i Antarktis
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Hvilke forventninger har du til turen?

- At vi skal kunne gi anerkjennelse til det veldig viktige arbeidet Norsk Polarinstitutt og norske polarforskere gjør. Det er også viktig å videreføre og ta vare på den historiske arven vi har i dette området gjennom de mange oppdagerne.

Omfattende program

Besøket i Antarktis varer fram til søndag kveld. Klima og norske interesser i Antarktis står i fokus under besøket, som også blir en markering av norsk forskningsinnsats og Det internasjonale polaråret.

I formiddag står tindebestigning på programmet. Delegasjonen skal ut på en fire timers fottur, der Stoltenberg blant annet skal gi navn til tinder i Dronning Maud Land. Dette er et område som Norge har gjort krav på siden 1939. Det utgjør en seksdel av Antarktis, og er nesten sju ganger større enn den norske fastlandet. Det er ingen strid om rettighetene til området, for gjennom Antarktis-traktaten fra 1959 er de som gjør krav på land her, enig om å la stridsspørsmålene ligge. Antarktis brukes dermed kun til forskning og fredelig virksomhet.

Norsk forskningsstasjon

I ettermiddag blir det omvisning på Troll. Forskningsstasjonen ble tatt i bruk i 1990, og i 2005 ble den oppgradert til helårsstasjon. Norsk Polarinstitutt eier og driver stasjonen. Stasjonen brukes først og fremst som plattform for ekspedisjoner som skal ut i felten.

Også Norsk Institutt for Luftforsking (NILU), Meteorologisk Institutt og Kongsberg Satellite Services (KSAT) har aktivitet her. Den nye satellittstasjonen TrollSat skal åpnes av statsministeren senere i dag.

Klima sentralt

I morgen står klima i fokus. Da skal statsministerens delegasjon ut på ekspedisjon med beltevogner. Turen går til Jutulsessen, med besøk til fuglekolonier og isbreer. Om ettermiddagen skal Stoltenberg snakke med den norsk-amerikanske klimaekspedisjonen på Sørpolen. Stoltenberg skal få fersk rapport om hvilke funn forskerne har gjort.

Se i nett-tv: Se reportasje og direkte-rapport fra Antarktis

Les også: Norsk Polarinstitutt om Antarktis

Les også: Troll-stasjonen

AKTUELT NÅ