– Røde Kors får ikke 5 øre av meg!

På søndag sender Røde Kors ut tusenvis av bøssebærere for å be om penger til TV-aksjonen. Samtidig har de tre milliarder kroner i formue. Christian Tybring-Gjedde (Frp) er mektig provosert.

Røde Kors håper folk vil putte penger i bøssene på søndag. Pengene ønsker de å bruke på å hjelpe mennesker i krig og konflikt. Christian Tybring-Gjedde (Frp) reagerer på at Røde Kors ber om penger når de har et fond på tre milliarder kroner 
- Du får ikke fem øre av meg før dere bruker av det fondet dere har saltet ned i Norge, sier Tybring-Gjedde.

PROVOSERT: Christian Tybring-Gjedde (Frp) er kraftig provosert over måten Norges Røde Kors forvalter formuen sin på.

Årets TV-aksjon på NRK er anslått å ville innbringe nye 230 millioner kroner til Norges Røde Kors.

Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, sa under onsdagens Dagsnytt 18 at han ble svært overrasket over å lese i Finansavisen hvor mye penger Norges Røde Kors har «på bok».

At en hjelpeorganisasjon har så stor formue, er helt ubegripelig.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) om Norges Røde Kors

Kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors svarte at hele formålet med å ha oppsparte midler, er å kunne hjelpe flest mulig, på best mulig måte – over tid.

Han sier at avkastningen fra beredskapsfondet er en av de viktigste inntektskildene til Røde Kors' humanitære arbeid, og gjør dem mer uavhengig av myndighetene. Mye av pengene i fondet stammer fra pengeautomatene som var i drift fram til 2007, det er ikke innsamlede midler, understreker han.

– Tybring-Gjedde sier vi kan være trygge på offentlige inntekter, men hans regjering foreslo i fjor å kutte fire 4,5 milliarder på bistandsbudsjettet, sier Mjærum.

Venter på større krise?

Programleder i Dagsnytt 18, Anders Magnus, viste til at FN har bedt om 70 milliarder til Syria og nærområdene: – Kunne dere ikke brukt litt mer penger der når dere har så mye, spurte han.

– Ja, uten tvil. Røde Kors formidler allerede flere hundre millioner kroner til arbeidet i Syria, og vi er en av de største bidragsyterne der. Fondet gir oss fleksibilitet så vi kan respondere raskt, også i fremtidige krisesituasjoner, sa Mjærum.

– Så dere venter på en enda større krise?

– Vi bruker hvert år 90 millioner kroner av avkastningen fra dette fondet, og vi vurderer hele tiden hvordan dette kan brukes for å gi flest mulig hjelp. Vi har et ansvar for å kunne være beredt til å hjelpe, også i fremtiden.

Årets innsamlingsaksjon betyr at to millioner flere mennesker kan få hjelp.

Øistein Mjærum, Norges Røde Kors

– Dere får ikke 5 øre av meg!

Tybring-Gjedde viste til at Norges Røde Kors får 1,6 milliarder kroner over statsbudsjettet til å hjelpe, og at den pengestrømmen neppe tørker inn. Han mener fondet er urimelig stort.

– Krisen i Syria og Irak er faktisk den verste krisen siden andre verdenskrig. Men dere sitter med tre milliarder kroner «på bok». Og på søndag skal dere ut og be om 250 millioner kroner til.

– Dette provoserer meg så voldsomt, at mens folk dør, så bruker dere ikke av formuen. Dette er helt urimelig. Dere får ikke 5 øre av meg så lenge dere ikke bruker av pengene som er saltet ned i Norge, sier Tybring-Gjedde.

Mjærum peker på at det meste av beredskapsfondet er plassert i aksjer.

– Hvis Christian Tybring-Gjedde kommer bedre forslag til hvordan vi kan forvalte disse pengene, så setter vi oss gjerne ned og lytter. For det eneste vi ønsker, å kunne hjelpe flest mulig.

Øistein Mjærum sier årets TV-aksjon vil bidra til at to millioner flere mennesker får hjelp i områder med krig og konflikter. Pengene som samles inn skal gå til prosjekter i ni land – Syria, Libanon, Afghanistan, Sør-Sudan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. En firedel skal gå til flyktningarbeid i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger