Staten må betale over 100.000 kroner til Arfan Bhatti

Staten er i Oslo tingrett dømt til å gi den kjente islamisten Arfan Bhatti nærmere 120.000 kroner i erstatning og sakskostnader.

Arfan Bhatti

Staten må betale over 100.000 kroner til Arfan Bhatti i erstatning og sakskostnader.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I rettssaken hevdet Bhatti seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og saksøkte staten med krav om oppreisning og erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. Han krevde i utgangspunktet flere millioner.

Bhatti er nå tilkjent 47.600 kroner i oppreisningserstatning og 70.245 kroner i sakskostnader, men retten mente ikke han hadde krav på erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Bhatti framla i retten erklæringer fra flere arbeidsgivere, hvor det fremgår at arbeidsforholdet ble avsluttet som følge av at Bhattis fortid skapte negative reaksjoner hos kundene.

Retten påpeker at dette også kan skyldes sakene hvor han faktisk ble domfelt.

– Basert på bevisførselen finner retten det ikke sannsynliggjort at Bhatti har lidt noe inntektstap som kan tilbakeføres til den delen av siktelsen som endte med frifinnelse. Erstatningskravet tas derfor ikke til følge, skriver tingretten i sin dom.

Bhattis advokat John Christian Elden sier til NRK at hans klient er fornøyd med dommen.

– Han er godt fornøyd over at retten forkaster justisdepartementet påstander om at han ikke skal ha erstatning. Beløpet er ikke det viktigste for han, men at han skal behandles som alle andre nordmenn, sier han.

Arfan Bhatti og John Christian Elden

Arfan Bhatti og John Christian Elden i Oslo tingrett under rettssaken i oktober.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frifunnet for terrorforbund

Bakgrunnen søksmålet er at Bhatti ble frifunnet for terrorforbund og drapsforsøk etter å ha sittet 1036 dager i varetekt.

Han ble i 2008 dømt for medvirkning til drapsforsøk og skyting mot den jødiske synagogen i Oslo, men retten anså ikke dette som en terrorhandling. Han ble også frifunnet for anklagen om planlegging av terrorangrep mot den amerikanske og israelske ambassaden.

Han ble dømt til to års fengsel for andre forhold, og PST anket ikke dommen.

– Må ta ansvar for egne feil

Bhatti krevde erstatning for oversoning og tap i arbeidsforhold.

– Staten må ta ansvar for sine feil. Det er så enkelt, egentlig. Det er helt greit at jeg har pådratt meg mistanke, men det rettferdiggjør ikke feilene staten har gjort, sa Bhatti i oktober.

Staten avviste begge kravene. De mener Bhatti ikke har dokumentert noen inntekt før 2006, og mener han har seg selv å takke for den lange tiden i varetekt.

– Det må konstateres at han ikke har krav på erstatning. Når det gjelder oppreisning er det saksøktes syn at ethvert krav må bortfalle fordi Bhatti med egen oppførsel medvirket til straffeforfølgingen, sa regjeringsadvokat Tolle Stabell.

SISTE NYTT

Siste meldinger