Navnene på drepte soldater offentliggjort

Det var Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond Andre Bolle (41) og Christian Lian (31) som ble drept i Afghanistan søndag, melder Forsvaret.

Flagg på halv stang i Meymaneh leir

Det flagges på halv stang i Maimana leir i dag.

Foto: Stephen Olsen, Forsvaret

Simen Tokle

Simen Tokle, født i Ballangen 30.09.1985

Foto: Forsvaret
Andreas Eldjarn

Andreas Eldjarn, født i Tromsø 27.10.1988

Foto: Forsvaret
Christian Lian

Christian Lian, født i Kristiansand 06.04.1979

Foto: Forsvaret
Trond Bolle

Trond Bolle, født i Lena (Toten)05.07.1968

Foto: Forsvaret

– Det er med stor sorg vi har fått melding om at fire av våre soldatkolleger har falt i kamp, sier generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter til mil.no

Tre av soldatene var fra Kystjeger­kommandoen i Harstad, mens den fjerde tilhørte Marinejegerkommandoen. Kystjegerkommandoen har vært i Afghanistan siden 2005.

  • Kvartermester Andreas Eldjarn, født i Tromsø 27.10.1988
  • Fenrik Simen Tokle, født i Ballangen 30.09.1985
  • Orlogskaptein Trond Bolle, født i Lena (Toten)05.07.1968
  • Løytnant Christian Lian, født i Kristiansand 06.04.1979

– Vår viktigste jobb akkurat nå er å ta vare på medsoldatene til de drepte. Det er klart dette går veldig inn på oss. Våre tanker går spesielt til de drepte soldatenes pårørende, understreker Brovold.

De pårørende er varslet. Pårørendetelefon: 800 89 52

Satt i samme kjøretøy

Det var i går ettermiddag at en norsk patrulje med 14 soldater var ute på et oppdrag der de skulle ha samtaler eller forhandlinger med lokale myndigheter at et av de pansrede kjøretøyene kjørte på en veibombe.

Alle de fire soldatene som mistet livet var om bord i dette kjøretøyet, som var av typen Iveco.

Fire norske kjøretøy var med i kolonnen, og angrepet skjedde da patruljen var 30 kilometer vest for Maimana. Størrelsen på veibomben er ikke kjent, men ifølge Brovold satt de fire i et pansret Iveco-kjøretøy.

De drepte soldatene var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana i det nordlige Afghanistan.

Raskt etter hendelsen ble norske helikoptre sendt ut og evakuerte to av soldatene. De ble erklært omkommet ved ankomst til sykehuset i Maimana.

De to andre ble evakuert med kjøretøy. Begge ble erklært omkommet ved ankomst, ifølge Forsvaret.

En halvtime etter hendelsen tok amerikanske styrker kontakt for å tilby hjelp. De kom senere til stedet med bistand til blant annet ytterligere evakuering og eksperter på eksplosiver.

Fjerner veibomber

De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

Det var også Kystjegerkommandoen (KJK) som var i kamper 2. mai i år i Ghowrmach-distriktet i grenseområdene mellom Badghis- og Faryab-provinsen. Her ble åtte norske soldater såret.

Orlogskaptein Bolle erstattet en av de skadde fra trefningene 2.mai i år, der åtte norske soldater ble skadet. De tre kystjegerne var med i det nevnte angrepet, ifølge Forsvaret.

Reiser til Afghanistan

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde reiser til Afghanistan så snart som mulig, og de vil følge bårene med de drepte soldatene hjem.

Det opplyste de på en pressekonferanse i formiddag.

– Norge ble hardt rammet i går. Tapet av de fire soldatene gjør dypt inntrykk på oss alle, og tankene våre går til venner, pårørende og medsoldater, sa forsvarsministeren på pressekonferansen.

Iveco feltvogn

Alle de fire soldatene som mistet livet satt i et pansret Iveco-kjøretøy av denne typen.

Foto: CC-BY: PRT Meymaneh

– Brutal påminnelse

Det er en tung dag for den norske innsatsen i Afghanistan, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han sier at drapet på de norske soldater er en brutal påminnelse om farene ved Afghanistan-oppdraget, og selv om alt blir gjort for å beskytte soldatenes liv kan en aldri sikre seg mot tap.

– Jeg har selv møtt soldatene i Afghanistan og vet at de er blant de beste ungdommene vi har og de beste soldatene. Dette er mennesker om vier sitt liv til oppdrag de utfører på vegne av Norge, FN, NATO og det internasjonale samfunnet, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Signering av kondolanseprotokoll i Maimana

Signering av kondolanseprotokoll i Maimana

Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger