Hopp til innhold

Solberg om bråket rundt Stoltenberg: – Det har vært en økende uro

Erna Solberg (H) er bekymret for sentralbankens uavhengighet, dersom Stoltenberg blir sentralbanksjef. Nå krever Frp at finansministeren kommer på banen og svarer på spørsmål om egen kontakt med Stoltenberg.

NRKVALG Erna Solberg taler til Høyres valgvake etter valgnederlaget. Valgvaker i Oslo på valgdagen 13. september 2021. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Erna Solberg (H) mener samtalene i forkant av Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef skaper uro.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Det har vært en økende uro. Og den uroen har blitt forsterket den siste uken. At noen har snakket sammen, og at noen har planlagt et lengre løp. Og det skaper en uryddighet rundt prosessen.

Det sier Solberg til NRK onsdag ettermiddag. Hun mener det bildet som er skapt av de mye omtalte middagsselskapene, der jobben som sentralbanksjef skal ha vært tema, bidrar til at uroen har blitt større. Solberg mener det bidrar til å gi inntrykk av at dette er «et løp som er lagt for lenge siden».

Støre svarte skriftlig onsdag morgen på spørsmål fra Listhaug om hans kontakt med Stoltenberg angående jobben som sentralbanksjef, etter å ha avgitt ulike forklaringer til TV 2 og NTB på samme spørsmål.

Støre: – Jeg er ute av saken

Selv sier statsministeren til NRK at jobben som sentralbanksjef ikke var tema på turen som ble nevnt overfor NTB.

– Hele poenget med svaret til NTB er at jeg ikke har diskutert kandidaturet til Stoltenberg med Stoltenberg selv. Det svarte jeg da, og det har vært linjen hele veien. På den turen ble det klart at det ikke var et tema vi kan snakke om, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Milana Knezevic / NRK

NRK har tidligere nevnt at representanter fra et flertall av partiene på Stortinget er skeptiske til Stoltenberg som sentralbanksjef.

Støre sier klart og tydelig at han er ute av saken om Stoltenbergs kandidatur.

– Jeg har ingenting med den å gjøre. Det er Finansdepartementet som er ansvarlig for dette. Mitt kjennskap og vennskap til Stoltenberg er av en slik karakter at jeg er ute av saken.

– Dette begynner å ligne en farse

Frp-leder Sylvi Listhaug mener saken minner om en farse. Nå vil partiet at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avklarer hva slags dialog eller kontakt han selv eventuelt har hatt med Stoltenberg.

– Vedum må svare på om det har vært kontakt mellom ham og Stoltenberg i denne saken. Vi vil også vite om Vedum var involvert i eller informert om beslutningen om å be Stoltenberg søke jobben som sentralbanksjef.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp) krever svar fra Vedum.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Fremskrittspartiet vil sende finansministeren et skriftlig spørsmål om saken, som Vedum i tråd med Stortingets retningslinjer er nødt til å svare på innen seks virkedager.

– Offentligheten har krav på å få vite dette. Vedum var statsråd i Stoltenbergs regjering og kjenner ham godt fra tidligere. Dette begynner å ligne en farse når flere og flere i regjeringen ber om habilitetsvurderinger. Jeg synes dette ser ganske ille ut. Norges Bank skal være uavhengig og skal også framstå uavhengig. Her vises det jo at det er tette bånd mellom Stoltenberg og mange av dem som sitter i regjeringen, ikke minst statsministeren selv.

– Et flertall på Stortinget uttrykker nå skepsis mot Stoltenberg som sentralbanksjef. Hva mener du regjeringen bør gjøre nå?

– Jeg håper regjeringen tar dette innover seg. Vi har andre kandidater som er særdeles kvalifisert. Det er viktig at Norges Bank både er og framstår som uavhengig. Det er der utfordringen med Stoltenberg ligger, selv om han er en enormt dyktig person.

Vedum: Ikke vært i kontakt med Stoltenberg

Som svar på Listhaugs spørsmål viser finansminister Vedum til hans svar fra 21. desember i fjor. Der svarte han Listhaugs partifelle Roy Steffensen (Frp) på et tilsvarende spørsmål om Vedums kontakt med Stoltenberg. Vedum mener svaret fra desember fortsatt står seg.

I svaret sier Vedum blant annet at han selv aldri har vært i direkte kontakt med verken søkere eller potensielle søkere om stillingen som sentralbanksjef.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under regjeringens pressekonferanse da de la frem lønnsstøtteordningen sist fredag. Vedum står ved siden av næringsminister Jan Christian Vestre, foran en blå skjerm. Vedum er midt i en setning, og munnen snurper seg sammen til å forme et ord. Han holder opp sin venstre hånd og gestikulerer. Han har på blå dress, blått slips og hvit skjorte.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har ikke vært i kontakt med Stoltenberg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Videre sier Vedum at Finansdepartementet har hatt kontakt med blant annet hovedstyret og ledelsen i Norges Bank, samt oljefondet, forut for utlysningen av stillingen som sentralbanksjef.

Vedum sier også at både Stoltenberg og Ida Wolden Bache begge ble oppfordret av departementet til å søke på stillingen, og at Vedum har blitt orientert underveis i prosessen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger