NRK Meny
Normal

Småsparere til retten mot Acta med Forbrukerrådet i ryggen

– Det ble ikke sagt noe under rådgivningen fra Acta om risiko, sier en av dem som går til sak.

Pensjonert ektepar føler seg lurt av Acta

– Det ble ikke sagt noe under rådgivningen fra Acta om risiko, sier Ragnhild Fjæren. Hun opplever det som tungt å kanskje måtte tape så mye penger.

Med Forbrukerrådet i ryggen går nå fem småsparere rettens vei for å få tilbake penger de tapte på investeringer i Acta.

Rådgivingsselskapet Acta nekter å punge ut selv om klagerne har fått fullt medhold i Finansklagenemnda.

– Acta må gjøre opp etter å ha tapt i Finansklagenemda. Vi har ingen forståelse for at man ikke aksepterer vedtakene i nemda, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

– For hver rettssak har Forbrukerrådet påtatt seg å dekke opp til 200.000 kroner av hver av motpartenes saksomkostninger, opplyser hun.

Randi Flesland

– Vi har ingen forståelse for at man ikke aksepterer vedtakene i nemda, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Småsparere føler seg lurt

Ragnhild og Kjell Fjæren investerte 1,2 mill i et eiendomsprosjekt i Acta og tapte halvparten. De mener seg lurt og fikk medhold i dette i Finansklagenemnda.

Nemda mente Actas globale eiendomsprosjekt var et uegnet spareprodukt for ekteparet fra Bergen, og mente at Acta skulle betale tilbake det de har investert.

Allikevel vil ikke Acta betale og nå har Forbrukerrådet bestemt seg for å ta saken til retten, sammen med fire andre klagere.

– Det ble ikke sagt noe under rådgivningen fra Acta om risiko, bare at det var veldig bra og sikkert, sier Ragnhild Fjæren. Hun er en av dem som går til sak.

For syv år siden krysset hennes mann og hun under på at de kjøpte et spareprodukt med lav risiko. Nå er halvparten av pengene forduftet, og pengene de investerte var lånefinansiert.

– Vi ønsket å investere i noe som ga litt mer avkastning enn å sette pengene på en sparekonto i banken. Som pensjonister med middels vanlig pensjon ville det være godt med litt tilskudd til pensjonen, sier Fjæren.

Acta vil ikke kommentere

Robert Bergerud i Acta Kapitalforvaltning sier til NRK at Acta ikke ønsker å kommentere saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken i media, og vi forholder oss til søksmålet, sier han.

Acta-styreleder i retten etter å ha anket

Samtidig med at småsparerne går til sak mot Acta, står tidligere styreleder Fred A. Ingebrigtsen i Gulating lagmannsrett for å forsøke å renvaske seg fra alle anklager om ulovlig innsidehandel og markedsmanipulasjon.

En formiddag rett før sommerferien i 2008 sprakk saken som politiet senere har omtalt som «norgeshistoriens største innsidesak».

Daværende styremedlem i investeringsselskapet Acta, Fred A. Ingebrigtsen, ble pågrepet av politiet samme morgen og i 2012 ble han dømt til ni års fengsel.

Dommen fra Stavanger tingrett baserte seg på at Ingebrigtsen og hans medtiltalte sto bak planmessig økonomisk kriminalitet, gjennom omfattende aksjehandel og markedsmanipulasjon basert på ulovlig innsideinformasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger