Hopp til innhold

Slik skaffet han politiuniformen

Anders Behring Breivik beskrev i detalj hvordan han dro til utlandet for å skaffe merker til den falske politiuniformen han benyttet under terrorangrepene.

Politiuniform Utøya

Man kan tydelig se politimerkene drapsmannen benyttet under skytingen på Utøya.

Foto: Montasje

Anders Behring Breivik har erkjent å stå bak bomben og skytingen som til nå har tatt 93 menneskeliv, og som har skadet mange flere som ennå ligger på sykehus.

I det 1511 sider lange manifestet som han sendte ut rett før angrepene, beskriver han i detalj hvordan han reiste helt til Praha for å skaffe våpen, utstyr og politieffekter.

Benyttet politiuniform

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik har innrømmet å stått bak de grusomme terrorhandlingene 22. juli.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Vitnebeskrivelser både fra regjeringskvartalet og fra AUFs sommerleir på Utøya forteller om en mannsperson kledd i noe som lignet en ekte norsk politiuniform.

Det at han utga seg fra å være fra politiet kan ha gitt ham tilgang og mulighet til å gjennomføre sine grufulle handlinger.

Sondre Selstad Amundsen (19) trodde han hilste på en politimann på Utøya fredag, på et tidspunkt da alt fortsatt var fredelig der. Etterpå skjønte han at det var våpendesperadoen som hadde kledd seg i politiuniform.

Amundsen hilste kort på den uniformskledde i det han gikk av båten på fastlandet, deretter tok den falske politimannen båten ut til Utøya.

– Han snakket østlandsdialekt. Han var litt høyere enn meg, kanskje 1,90, og hadde kort, blondt hår. Det var ikke slik at han hadde våpen fremme, men det kan jo hende han hadde det gjemt på kroppen, fortalte Amundsen til NRK fredag.

«Jeg er fra politiet!»

Ute på øya skal representanter for AUF ha blitt opplyst at det kom en bevæpnet politimann til øya for å orientere om bombingen i Oslo sentrum som hadde skjedd kort tid i forveien. Kort tid etter viste det seg at den bevæpnede mannen hadde helt andre hensikter, og marerittet startet.

Nestleder i Oslo AUF, Prableen Kaur, er en av de som ble jaget av den falske politimannen.

Kaur hadde lagt seg ned for å spille død, da drapsmannen ropte «Jeg er fra politiet!»

– Noen skrek tilbake at han måtte bevise det. Jeg husker ikke helt hva han sa, men morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg.

Skaffet utstyr i Praha

Å kle seg ut som politimann virker å ha vært planlagt lang tid i forveien, ifølge dokumentasjonen som Anders Behring Breivik sendte ut like før .

I sitt 1511 sider lange manifest beskriver han i generelle vendinger hvordan våpen og utstyr kan skaffes på svarte illegale markeder i blant annet Øst-Europa. En plan han ut fra sin egen dagbok skal ha gjennomført.

Vær svært nøye med å framstille politilogoer og merker realistisk. Dette vil skape forvirring og nøling når man møter en fiende. Det vil kjøpe deg minst 1-2 ekstra sekunder. Disse sekundene vil gi deg fordelen du trenger til å nøytralisere en trussel.

Anders Behring Breivik i manifestet han sendte ut

I dagboka skriver Breivik at han i august fjor reiste til Tsjekkias hovedstad Praha med mål om å skaffe våpen og utstyr til angrepene.

«Jeg forbereder meg på en biltur til Praha for å møte kontakter og skaffe våpen. Praha er kjent for å være kanskje det viktigste knutepunktet for ulovlig handel med narkotika og våpen i Europa», skriver mannen i sine notater mange måneder for angrepene skjedde.

Fikk trykket opp politimerker

Han fikk ikke tak i våpen på denne turen. Men han påstår å ha skaffet seg flere norske politimerker, og annet relatert politiutstyr, som han skal ha fått trykket hos en lokal forhandler.

«Jeg betalte selvfølgelig kontant. Å få trykket disse merkene i Norge ville bare ført til at de butikkansatte hadde kontaktet myndighetene.»

Selve uniformen skal han ha kjøpt lovlig på nettet.

Drapsmannen forklarer hensikten av å bruke en realistisk politiuniform i et annet kapittel i manifestet.

«Vær svært nøye med å framstille politilogoer og merker realistisk. Dette vil skape forvirring og nøling når man møter en fiende. Det vil kjøpe deg minst 1–2 ekstra sekunder. Disse sekundene vil gi deg fordelen du trenger til å nøytralisere en trussel.»

– Kjent metode i Afghanistan

Å ikle seg en politiuniform når en begår terrorhandlinger er ikke noe nytt. Det sier Tore Bjørgo, som er professor ved Politihøgskolen, og har forsket på terrorisme.

Tore Bjørgo

Tore Bjørgo ved Politihøgskolen har aldri før sett kriminelle i Norge benytte politiuniform.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Dette er noe vi har sett som et stort problem i terroraksjoner i Afghanistan. Terrorister får tak i ekte politiuniformer, eller får de skreddersydd. Slik skaffer de seg adgang som de ellers ikke ville hatt.

Bjørgo mener drapsmannen utnyttet tilliten til politiet, ved at han fikk tilgang til øya og kunne lokke til seg menneskene han drepte.

– I denne sammenhengen så har det gitt ham en helt spesiell tilgang. Han utnyttet tilliten til politiet på en grotesk måte.

– Det er spesielt tragisk hvordan ofrene stolte på ham og lot seg lokke, for deretter å ikke kunne stole på det virkelige politiet når de kom, sier Bjørgo som ikke kan huske at liknende metode før har vært benyttet i Norge.

Bjørgo understreker at uniformen var skreddersydd og ikke stjålet. Han tror derfor drapsmannen ikke ville klart å lure politiet dersom det skulle være intensjonen.

Oppdateres: Foreløpig navneliste etter terroren mot Norge 22. juli

Lyspunkt

AKTUELT NÅ