Hopp til innhold

Slik ødela terroren Høyesterett

Høyesteretts hus ble hardt skadet i eksplosjonen 22. juli. Nå skal alt tilbake til det opprinnelige.

– Det var et trist syn som møtte oss. Den ene halvdelen av bygget var ganske sterkt skadet, sier Høyesteretts direktør Gunnar Bergby.

Gunnar Bergby, direktør Høyesterett

Direktør Gunnar Bergby i Høyesterett viser fram 100 år gammel isolasjon.

Foto: Pernille Amdahl / NRK

Bergby besøkte sin arbeidsplass og tok bilder dagen etter terrorangrepet mot Oslo 22. juli. Som nærmeste nabo til Finansdepartementet ble Høyesteretts hus rammet da bomba eksploderte.

Den åtte meter høye møtesalen, en av rettssalene og kontoret til høyesterettsjustitiarius fikk hard medfart. Det gikk også hardt utover de gamle vinduene og de massive eikekarmene.

Gjenbruker 100 år gammel isolasjon

Nå settes bygningen i stand igjen, og fokuset på detaljer er høyt. Huset fra 1903 behandles som fredet. Det er utsmykket med søyler, gull og marmor, og inneholder verdifull kunst og historiske skatter.

Alle glasskår, skruer, treverk og små dotter av hundre år gammelt isolasjonsmateriale til vinduskarmene blir sortert og skal brukes på nytt.

– Noen av glassene her er 100 år gamle. Da gjelder det for oss å finne likt glass, og vi må lete med lys og lykte for å finne riktig type, sier Åge Solberg, Statsbyggs prosjektkoordinator for restaureringen.

Ikke omvisninger før i 2012

Å rehabilitere et vindu krever rundt åtte dagsverk. Men for både Statsbygg og Høyesterett er det helt uaktuelt med raske løsninger.

– Vi skal prøve å reparere vinduskarmer som er godt over hundre år gamle. De er spjæra og knust, og det stiller krav til restaureringsfasen. Vi må ivareta det gode håndverket som ble utført for over 100 år siden, sier Solberg og Bergby.

Høyesterett regner med at hele rehabiliteringen kan ta opp mot et år, og det vil ikke bli holdt omvisninger før i 2012.

Hør saken fra Kulturnytt:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger