Normal

Slik kommer du deg ut av landet

Når flyene står kan man alltids ta toget, bussen eller båten.

Fulle tog på NSB

Flere enn vanlig ønsket å ta toget på Oslo S i dag.

Foto: Svein Aronsen / NRK

I dag ble flytrafikken totalt lammet da aske fra Island blåste inn over landet, og minst 120.000 passasjerer er rammet.

Flere dager

Ifølge meteorologene kan asken påvirke Norge i flere dager, men det finnes alternativer til fly.

Fra Oslo, Akershus og Østfold kan man forholdsvis lett komme seg ut i verden via landeveien. Det går flere bussruter fra Oslo Bussterminal via Østfold gjennom Sverige, og det finnes togforbindelse til København og Stockholm samt ferger til Danmark og Tyskland.

Stor tog-pågang

NSB opplever nå en stor pågang fra kunder som ønsker å forandre sine reiseplaner.

– Vi har nå særdeles stor pågang som ønsker å booke om fra fly til tog og det er så stor pågang at det er lang pågang på kundesenteret, forteller informasjonssjef i NSB Åge-Christoffer Lundeby:

Ifølge Lundeby vurderer NSB nå ulike tiltak for å øke kapasiteten, men det er ser ikke veldig lyst ut.

– Vi er i ferd med å oppbemanne og øke kapasiteten på togene våre. Men hittil er det svært lite kapasitet å oppdrive, men vi har satt på 200 ekstra seter på morgentoget fra Oslo til Bergen, sier Lundeby.

I en pressemelding opplyser NSB at de kjører med alle tilgjengelige tog for øyeblikket. Togene på de lengste strekningene er i ferd med å fylles opp.

Buss og båt

NSB har også tog til Göteborg fra Oslo for de som skal mot Sverige, med videreforbindelse til Stockholm og andre svenske byer med tog, buss og fly. Man kan også nå København fra Göteborg.

Fra Oslo er det også fire selskaper som tilbyr bussturer ut av landet til Sverige og Danmark.

Med Swebus og GoByBus kommer du deg til København eller Stockholm, mens Bus4you kjører deg til Malmö.

Fra Sandefjord kan man ta Strømstad-båten til Sverige, og i Larvik går det hurtigbåt til Danmark.

Litt lenger sør kan man også reise til Danmark fra Kristiansand, og fra Bergen og Stavanger kommer du deg også til Danmark og Hirtshals.

I Stavanger meldes det nå om fulle tog og båter. Det blir satt inn ekstra hurtigbåt mellom Stavanger og Bergen og Stavanger og Haugesund i forbindelse med stansen i flytrafikken.

Det er ventet at båten fra Bergen og Stavanger til Hirtshals i Danmark vil være full.

– Vi regner med stor pågang av passasjerer på den avgangen. Det samme gjelder returavgangene fra Bergen klokken 1.00 og fra Stavanger klokken 19. fredag, sier administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line til NRK.

Det er også mulig å komme seg med tog til Sverige fra Trondheim og Narvik.

Leiebil-kaos

I Oslo er det for øyeblikket stor mangel på leiebiler.

Etter at flyene ble satt på bakken klokken 10 i morges, har telefonene ringt ustoppelig forteller sier daglig leder i Bislet Bilutleie i Oslo, Lasse Dahl.

– Telefonen kimer, og vi greier vel ikke å ta alle telefonene nå en gang på grunn av det som skjer.

Dahl merke raskt trøkket som følge av at det ikke går noen fly.

– Det kan du trygt si. Det begynte allerede i dag tidlig da de hadde stengt Sola. Da advarte de om at mange som skulle til Stavanger kom til å ringe. Men nå har det blitt mildt sagt kaos.

– Alle leiebiler i Oslo er utleid. Bare i morges har det gått ut 8 biler og vi er en ganske liten stasjon, sier Andreas Seljevold ved Hertz på Oslo S, som også har vært i kontakt med flere andre bilutleieselskaper.

Rammer Europa

Men når du først er kommet deg ut i Europa er også flere flyplasser stengt. Alle Londons lufthavner vil bli stengt på grunn av asken fra vulkanutbruddet på Island, opplyser flyselskapet British Airways.

Se oversikten over europeisk flytrafikk

I følge meldinger fra Reykjavik må man regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland og flere deler av Storbritannia og Danmark kan bli stengt utover dagen.


Mens den internasjonale flytrafikken til og fra Island ikke er berørt fordi hovedflyplassen på Keflavik ligger vest for vulkanen, mens flytrafikk nord og øst for utbruddet på øya er stanset.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger