Hopp til innhold

Skuespiller Frøydis Armand er død

Skuespiller Frøydis Armand er død. Armand debuterte ved Nationaltheatret i 1972, og tolket over 100 roller ved teatret.

Frøydis Armand står ved en dørinngang. Hun har sort skinnjakke, et smykke rundt halsen, og lys t-skjorte. Hun har kort, blondt, rufsete hår og smiler inn i kameraet. Rundt øynene har hun blåsort kajal. Bildet er fra 2010.

Skuespiller Frøydis Armand sovnet stille inn natt til tirsdag. Det bekrefter familien. Hun ble 73 år gammel.

Foto: Berit Roald / NTB

Frøydis Armand sovnet stille inn natt til mandag. Det bekrefter familien overfor Dagbladet. Armand ble 73 år gammel.

Tolket over 100 roller

Armand debuterte ved Nationaltheatret i rollen som Regine i «Gengangere» av Henrik Ibsen i 1972. Hun har siden vært ansatt ved teatret, og tolket over 100 roller.

Armand tolket flere av Ibsens skikkelser, blant andre Bolette i «Fruen fra Havet», Hedda i «Hedda Gabler», Fru Linde i «Et dukkehjem» og Hedvig i «Vildanden».

Fra filmen "Hustruer"

ARMAND, EN AV DE TRE I «HUSTRUER»: Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe og Frøydis Armand i filmen «Hustruer» fra 1975, skrevet og regissert av Anja Breien.

Foto: Aage Storløkken / NTB

Frøydis Armand er også kjent fra de tre filmene «Hustruer» fra 1975, «Hustruer – ti år etter» fra 1985 og «Hustruer III» fra 1996.

I 1977 mottok Frøydis Armand Gösta Ekmans Ærespris. I 2002 fikk hun Per Aabels ærespris, og i 2007 mottok hun Aase Byes legat.

Skuespiller Frøydis Armand er død. Armand debuterte ved Nationaltheatret i 1972, og tolket over 100 roller ved teatret.

Skuespiller Frøydis Armand er død. Armand debuterte ved Nationaltheatret i 1972, og tolket over 100 roller ved teatret.

Den siste rollen hun spilte i på Nationaltheatret var i april 2019. Da hadde hun rollen som Elvis i oppsetningen «Vi må snakke om Faust».

Det tynnes i rekkene

Skuespillerkollega Anne Marie Ottersen, sier dette er forferdelig trist.

– Men det var ikke uventet, fordi hun var syk lenge. Vi har fått tid til å forberede oss, hun døde rolig og udramatisk. Det er godt å tenke på.

Anne Marie Ottersen

GODE VENNINNER: Skuespiller Anne Marie Ottersen sier at Frøydis Armand var en av hennes nærmeste personer.

Foto: Audun Braastad

Det er trist for sånne som meg, fordi vi er samme generasjon og det tynnes i rekkene. Vi har vært så nær hverandre, bestevenner, og vi har hatt utrolig mye moro. Vi hadde samme sans for humor. Nå er det bare minner, vi har masse fantastiske minner.

Skuespiller Jon Øigarden har ikke samarbeidet med Frøydis Armand.

– Jeg har fått lov til å oppleve henne på scenen og i gangene. Hun var helt unik. En stor kunstner, en fantastisk dame. Jeg kjente henne ikke veldig personlig, men møtte henne og snakket med henne mange ganger.

Jon Øigarden

EN RÅ SKUESPILLER: Skuespiller Jon Øigarden fikk oppleve Frøydis Armand på scenen. – Hun var en rå skuespiller, vil jeg si.

– Hun var alltid ydmyk da jeg snakket med henne. Søt og hyggelig. «Der var Frøydis», sa vi. Det er hennes talent og tilstedeværelse. en egen signatur. En alminnelig morsom dame, og samtidig en rå skuespiller, sier Øigarden.

Kulturkommentator i NRK, Inger Merete Hobbelstad beskriver Frøydis Armand som en svært karismatisk skuespiller.

– Jeg tror hun var en skikkelse man aldri glemte hvis man så henne på scenen. Hun hadde denne dype uforglemmelige stemmen, disse store øynene, dette karakteristiske ansiktet som kunne se ut som et tresnitt det ene øyeblikket, som ble varmt og mykt i det neste.

Frøydis Armand.

ENORMT KARISMATISK: Frøydis Armand var en skuespiller du ikke glemte hvis du hadde sett henne på scenen.

Foto: Janne Møller-Hansen / VG

En regissør jeg snakket med beskrev henne som en ung ørn. Hun hadde en tøffhet, en råskap over seg på scenen som preget mye av det hun gjorde, sier Hobbelstad.

Skuespillerfamilie

Frøydis Armand var datter av skuespiller Eilif Armand og forfatter Elisabeth Armand, og søster av skuespiller Gisken Armand. Hennes andre søster, Merete Armand, som døde i 2017, var også skuespiller.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ