NRK Meny
Normal

Sjeføkonom: – Norges Bank vil bli overrasket

Sjeføkonom Kari Due-Andresen er overbevist om at sentralbanksjef Øystein Olsen burde kuttet renta.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

YTTERLIGERE KUTT: Kari Due-Andresen tror på nullrente i 2016.

Foto: Paal Audestad

– Jeg tror Norges Bank er for positive til forventningene til norsk økonomi og særlig til lønnsveksten, sier Kari Due Andersen, sjeføkonom i Handelsbanken.

På rentemøtet torsdag orienterte sentralbanksjef Øystein Olsen om at renta holdes uendret på 0,75 prosent. Olsen varslet samtidig at det kommer nye rentekutt i 2016.

– Finanspolitikken er ekspansiv, konsumet er ventet å ta seg opp igjen og eksportindustrien vil bli stimulert av bedre konkurranseevne, var noe av argumentasjonen til Olsen.

Økonomer uenige

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

- RIKTIG: Erik Bruce mener Norges Bank tok en riktig beslutning.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Det overrasker meg at han ikke kuttet renten i dag, særlig fordi han presenterte en rentebane med ett til to kutt til. Det betyr at Norges Bank ser for seg at norsk økonomi trenger lavere renter, men likevel gjør de ikke noe nå. Jeg synes det er en overraskende tilbakelent beslutning, er Due-Andresens betraktninger.

Sjeføkonomen tror på nullrente i løpet av 2016 og tror Norges Bank vil innse det samme utover året.

– Norges Bank vil bli overrasket på den negative siden utover det neste året og kommer til å måtte nedjustere rentebanen, mener hun.

Men Due-Andresen får lite støtte fra en annen sentral økonom. Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, synes det var riktig av Olsen å ikke kutte renta

– En svak krone hjelper norsk økonomi i en vanskelig periode med fallende oljepris. Det er ikke noe hast med å sette ned renta, for det er ikke krise i Norge ennå. Men krise kan det bli, og da er det muligheter for å sette renta videre ned, mener Bruce.

– Jeg tror han kommer til å kutte i mars. Det blir økende ledighet i oljerelaterte næringer, for oppsigelsene er ikke over. Videre kan det bli et nytt kutt i mars, men da tror jeg vi er ferdige og etter hvert vil pilene forsiktig peke oppover igjen.

– Komfortable med dagens nivå

Knut E Sunde

FORNØYD: Knut Sunde ønsket ikke rentekutt denne gangen.

Foto: Kristian Hansen / Norsk Industri

En svak norsk krone er godt nytt for norsk eksport, som nå har en mye sterkere konkuranseevne i det utenlandske markedet. Norsk fiskeeksport er noe av det som går så det suser. Likevel er Norsk Industri fornøyd med at renta ikke ble senket, som igjen ville ført til en enda svakere norsk valuta.

– Norsk industri er veldig komfortabel med dagens nivå. Det handler ikke om å svekke den norske krona mest mulig, sier Knut Sunde, bransjedirektør i Norsk Industri.

Han er likevel glad for at Norges Bank varslet nye rentekutt i 2016, som igjen vil bidra til fortsatt svak norsk valuta på grunn av signalet det gir til valutamarkedet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger