Russland og Kina reagerer på PST-anklager

Både den russiske og den kinesiske ambassaden i Norge avviser PSTs påstander om at Russland og Kina driver etterretningsvirksomhet i Norge. – Det er visst blitt populært å beskylde Russland, sier ambassadens pressetalsmann i en kommentar.

PST-sjef Benedicte Bjørndal sier at PST er bekymret for andre lands etterretningsvirksomhet i Norge.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at andre lands etterretningsvirksomhet i Norge kan svekke Norge som nasjon.

I sin åpne trusselvurdering for 2015 som PST la fram i dag, heter det de to landene driver etterretningsvirksomhet i Norge og den russiske har størst skadepotensial.

– Det ser ut som det i dag er blitt veldig populært å beskylde Russland for alle dødssyndene som den berømte historien om den såkalte russiske ubåten i det svenske farvannet, som ingen fant, skriver den russiske ambassaden i en e-post til NRK.

Pressetalsmannen skriver videre at han håper at en slik retorikk ikke vil kaste skygger over forholdet mellom Russland og Norge.

– Advarte om konsulentselskaper

Ifølge PST søker russisk etterretning blant annet informasjon om Norges og NATOs militære kapasitet og strategier. PST trekker frem fremveksten av konsulentselskaper som en åpning for russisk etterretning til å innhente informasjon.

– Russland er spesielt interessert i forsvarsteknologi, sikkerhetog beredskap, samt leveringskapasiteten i energibransjen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Kinas ambassade skriver:

– Vi ble sjokkert av disse uansvarlige bemerkningene som viser en sterk kald krig-mentalitet. PSTs anklager mot Kina er helt ubegrunnet.

Bjørnland nevnte i tillegg Iran som et land man skal være obs på, særlig når det gjelder kunnskap som kan brukes til å produsere atomvåpen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger