Rørt Medvedev takket veteraner

Det ble et sterkt møte med felles historie da president Medvedev og kong Harald åpnet utstillingen om russiske krigsfanger.

Video Medvedev takket norske krigsveteraner

Russlands president Dmitrij Medvedev ga norske veteraner medaljer.

Medvedev var på Forsvarsmuseet for å åpne utstillingen om Falstadsenteret, om fangeleiren Falstad i Levanger som den tyske okkupasjonsmakten opprettet i 1941.

Rørt Medvedev

– Det er et følsomt øyeblikk å stå her og minne de som falt for 65 år siden, sa Medvedev og henvendte seg direkte til publikum på Forsvarsmuseet.

– Dere som er her dag var vitner til det som skjedde under krigen, sa Medvedev før han delte ut medaljer til 15 norske krigsveteraner for deres innsats under den 2. verdenskrig.

De fikk den russiske jubileumsmedaljen som markerer at det er 65 år siden seieren i Den store fedrelandskrigen, som russerne kaller den andre verdenskrig.

– Herr president det er en stor glede på vegne av oss krigsveteraner å takke for medaljen til minne om 65 år siden freden. Dette bringer tilbake minner fra den tiden og med det fellesskapet vi følte med russiske styrker spesielt i forbindelse med frigjøringen av Finnmark høsten 1944. En frigjøring utført av de russiske styrkene i samarbeid med norske styrker. Vi er fylt av takknemlighet av den innstats de russiske styrkene utførte i frigjøringen av de nazistiske områdene. Nok en gang til herr president, tusen takk, sa en av krigsveteranene i sin takketale, og flere av de andre veteranene og presidenten var tydelig rørt.

Det er Falstadsenteret som for anledningen har satt sammen en utstilling om sovjetiske krigsfanger i Norge under andre verdenskrig. Utstillingen er del av forskningsprosjektet «Painful Heritage». I tillegg til bilder og tekster på russisk og norsk er det produsert korte filmklipp med intervju av tidligere sovjetiske krigsfanger.

Fangebehandlingen på Falstad var kjent for være svært brutal, særlig gjaldt dette jødiske og utenlandske fanger, blant dem mange sovjetere.

Har ansvaret for løperen

Video Dmitrij Medvedev på statsbesøk i Norge

Direkte: Statsbesøket fra Russland.

Plassmajor Johan Rørvik

Johan Rørvik har gjort den røde løperen er klar for Medvedev.

Foto: David Krekling / NRK

Plassmajor Johan Rørvik hadde ansvar for å rydde den røde løperen for Russland president på Akershus Festning.

Etter sin kongelige lunsj , kjørte nemlig Medvedev og han følge ned til Akershus Festning og Rørviks løper, der han hadde ventet i flere timer.

– Jeg ser frem til å ta imot den russiske presidenten han er jo tross alt vår tidligere erkefiende, sier Rørvik med et smil.

– Det har vært en forsoning mellom øst og vest, med det er jo i morgen det blir spennende med underskrivning av forskjellige protokoller,sier Rørvik.

Kona la ned roser

Etter besøket på Akershus Festning reiste Medvedev til Vestre Gravlund der han la ned en krans på det sovjetiske krigsminnesmerket.

Over 13.000 sovjetiske soldater døde i Norge under den 2. verdenskrig. På minnesmerket i Oslo står det gravert «Norge takker dere».

Også hans kone Svetalna Medvedeva la ned roser ved minnesmerket.

Etter besøket på Vestre Gravlund dro presidentparet hver til sitt. Medvedev drar ned til Oslo Plaza for å delta i et næringslivs-seminar, mens hans kona skal møte dronning Sonja for å gå en tur i Frognerparken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger