Hopp til innhold

– I praksis blir grensen stengt for alle som ikke bor i Norge

Regjeringen innfører de strengeste innreisetiltakene siden mars for å hindre spredningen av nye virusvarianter. Grensen er stengt for alle utlendinger som ikke bor i Norge.

INNREISEREGLER: Statsminister Erna Solberg (H) la onsdag kveld frem de strengeste innreisereglene til Norge siden 12. mars.

Det sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Vi ser at det muterte viruset har spredd seg betydelig i mange land som ikke har overvåket omfanget i like stor grad som oss, sier Solberg.

Fra 29. januar kan kun norske statsborgere og utlendinger bosatt i Norge reise inn til Norge.

– I praksis blir grensen stengt for alle som ikke bor i Norge, sa Solberg på pressekonferansen.

Det finnes imidlertid noen unntak:

  • Personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner.
  • Vare og persontransport.
  • Helsepersonell fra Sverige og Finland som jobber i norsk helse og omsorgstjeneste.
  • Personer som skal gjennomføre samvær med barn.
  • Personer som har helt spesielle grunner for å komme til Norge.

Ifølge Solberg sikrer det at kritiske varer og tjenester kommer inn til Norge, men det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene.

– Dette var på høy tid, sier nestleder i Frp Sylvi Listhaug til NRK.

Riksgrensa på Svinesund er stengt med bildekk og skilter.

STENGT: Flere mindre grenseoverganger inn til Norge er fysisk blokkert. Nå blir grenses i praksis stengt for alle som ikke bor i Norge.

Foto: Sara Vilde Solås

Ny vurdering om to uker

De nye reglene gjelder fra midnatt natt til fredag. Regjeringen vil ta en ny vurdering av reiserestriksjonene om to uker.

På grunn av frykt for spredning av det muterte viruset som først ble oppdaget i Storbritannia er det innført svært strenge tiltak i 25 kommuner på Østlandet. Det vil bli gjort en ny vurdering av tiltakene før 31. januar, ifølge statsministeren.

– Vi ser at tiltakene vi har innført har virket til nå, og nå vil innreiserestriksjonene innebære strengere kontroll, testing og karantene. Vi ser også at de nasjonale tiltakene har virket. R-tallet er nå estimert til 0,6 og smitten har sunket 53 prosent, sier hun videre.

Uoversiktlig situasjon i Europa

De nye tiltakene er i tråd med rådene fra Helsedirektoratet.

– Smittesituasjonen rundt i Europa er veldig uoversiktlig. Man vet ikke hvor de muterte virusene finnes. Kontrollen ved grensen har vært god den siste tiden, men du kan aldri lage et helt vanntett system. Disse tiltakene vil tette de siste hullene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Heiko Junge / NTB

NRKs kommentator forklarer: – Regjeringen har vært under sterkt press.

– Unødvendig å reise på ferie til utlandet

Statsministeren kom imidlertid med en kraftig pekefinger til nordmenn som fortsatt velger å reise på ferie til utlandet.

– Til de nordmennene som har syntes at det har vært greit å reise på ferie til utlandet til nå, vil jeg si at det ikke er greit lenger. Det er unødvendig å reise på ferie til utlandet, selv om du tar karantene etterpå. Nå synes jeg vi alle skal stille solidarisk opp, sa Solberg.

Arbeidsinnvandrere har fått mye av skylden for importsmitten. Solberg gir deler av skylden til nordmenn som reiser på ferie og studenter.

– Vi har nok fått importsmitte vi ikke burde hatt. Noe kommer fra arbeidsinnvandrere, men også fra nordmenn som har vært på reise og studenter som dro hjem til jul. Hadde alle disse fulgt reglene, ville vi ikke hatt importsmitte, utdyper Solberg til NRK.

Grensekontroll

STYRKES: Grensekontrollen inn i Norge skjerpes. Her fra grensekontroll på Svinesund.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Flere grenseoverganger stengt

Fra før er det krav om at alle som kommer til Norge fra røde land må registrere seg og teste seg på grensen.

Alle innreisende må i karantene i ti dager. Det er mulig å gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom den innreisende tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst.

Flere mindre grenseoverganger inn til Norge er fysisk blokkert.

Se hele Regjeringens pressekonferanse.

AKTUELT NÅ