Hopp til innhold

PST frykter 22. juli-smitteeffekt

Konkrete personer holdes under oppsikt av PST i frykt for smitteeffekt etter 22. juli-angrepene. I tillegg er beredskapen ekstra høy rundt valget.

Video PST frykter smitteeffekt

– INTENSIVT: Erik Haugland i PST sier at det er et intensivt arbeid som nå pågår. – Det vil det være lenge, sier han.

Det sier Erik Haugland, som leder PSTs arbeid etter terrorangrepet, til NRK. For første gang gir han et TV-intervju. Selv var han på ferie da han fikk vite at terroren hadde rammet Norge.

– Den første tanken som gikk gjennom mitt hode var: Nå har vi sviktet. Det er PSTs oppgave å forebygge terror, sier han.

– Kan virke som en katalysator

Haugland forteller at sikkerhetstjenesten nå bruker ekstra mye folk på å avverge liknende angrep – spesielt frem mot kommune- og fylkestingsvalget førstkommende mandag.

– En situasjon som 22. juli kan virke som en katalysator på andre. I tillegg har vi jo valg 12. september, der PST har ansvar for sikkerheten til myndighetspersoner og operativt ansvar overfor trusselutøvere, sier han.

PST frykter at det som skjedde kan ha en smitteeffekt også på personer fra helt andre ekstreme miljøer, slik man har sett ved andre store terrorhandlinger.

– Vi har tidligere sett at det har påvirket andre som har vært i en planleggingsfase og kommet et stykke ut i denne, og at de har gjennomført aksjonen tidligere enn de kanskje hadde planlagt, sier Haugland.

Derfor har PST nå forsterket overvåkning av konkrete personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Følger nettdebatter

– Det vi gjør, er at vi over flere år har opparbeidet oss oversikt over de mest kjente trusselutøverne. Vi har et godt samarbeid med politi og det ordinære helsevesenet i forhold til å fange opp utviklingen på disse trusselutøverne, sier han.

Høyblokka like etter eksplosjonen i regjeringskvartalet

STORE SKADER: Åtte liv gikk tapt da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli i år.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Dersom PST mener at noen av disse personene utgjør en større trussel enn andre, kan man få rettens kjennelse til å ta i bruk spesielle metoder for å følge opp disse ytterligere.

Det pleies kontakt med personer i omgangskretsen til de som følges, i tillegg til et nært samarbeid med politiet for øvrig. Dessuten følges nettsteder hvor man vet personene opererer tett.

– Vår oppgave ligger jo i når de ekstreme meningene går over i et voldsaspekt – enten ved at man oppfordrer til vold, eller truer med vold. Det er en vanskelig og ressurskrevende jobb. Det fins ekstreme mengder ekstreme ytringer på internett, sier han.

Har fått over 700 tips

PST bistår også Oslo politidistrikt i etterforskningen av 22. juli, både ved å ha personell i etterforskningsteamet, og ved å hente inn opplysninger fra sine kanaler. Så langt har sikkerhetspolitiet mottatt bortimot 700 tips knyttet til terrorangrepene.

– Men vi er fremdeles svært interessert i å få tips om både gjerningspersonen, om observasjoner, men også ekstreme meninger på nett og andre relevante opplysninger for PST, sier han.

– Burde PST ha avverget 22. juli?

– PSTs kjerneoppgave er å avverge terror. Det klarte vi ikke 22. juli og det får nå undersøkelseskommisjonen og våre egne evalueringer gi oss et svar på om det er på grunn av feil begått av oss eller om det var vanskelig uansett og avdekke.

AKTUELT NÅ