Hopp til innhold

– Regjeringa sin skyld at politiet går inn for bevæpning

Regjeringas unnfallenhet tvinger politiet til å kreve full bevæpning. Det mener Høyre.

André Oktay Dahl

I TENKEBOKSEN: André Oktay Dahl i Høyre sier han forstår at politiet nå går inn for full bevæpning. Selv har han ikke konkludert ennå. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: NRK

bevæpnet politimann, fra halsen og ned

VÅPEN: Politiet vil ha full bevæpning. Her fra domsavsigelse i terrorrettssaken i august 2012.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Sendrektighet hos både justisminister Grete Faremo og Politidirektoratet er en medvirkende årsak til at politiet fattet denne avgjørelsen i dag, sier justispolitiker André Oktay Dahl (H) til NRK.no.

Han var tilstede da Politiets Fellesforbund for første gang i historien fattet vedtak om å gå inn for full bevæpning av norsk politi.

Han viser til at fjorårets landsmøte i Politiets Fellesforbund gikk inn for fremskutt lagring av skytevåpen, som innebærer at det skal være våpen i alle politibiler som brukes i operativ tjeneste.

– Jeg skjønner at de er frustrerte

Men ingenting har skjedd, og politiets fagforening føler seg oversett av både Politidirektoratet (POD) og Justisdepartementet.

– Den frustrasjonen skjønner jeg veldig godt. Det eneste som har skjedd var at det ble satt ned et utvalg i POD, og budsjettet fra regjeringa gir ikke mer penger til våpentrening, sier Dahl.

Også Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, skjønner godt at politiet er utålmodige.

– Jeg forstår uttalelsen som ligger bak vedtaket, sier han.

Ap-politiker vil ha lettere tilgang til våpen

Han støtter politiets krav om få lettere tilgang til våpen, og foreslår at alle politibiler og politiposter skal ha rask tilgang til våpen med én gang tillatelsen foreligger.

Jan Bøhler

TILGANG: Jan Bøhler i Ap er også tilstede på Politiets Fellesforbund sitt landsmøte. Han støtter kravet om økt tilgang til våpen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Samtidig går han inn for at operasjonslederne kan gi tillatelse til bevæpning, uten å måtte vente på svar fra politimesteren slik systemet er i dag.

– I dag mister man dyrebare minutter på nattestid når man må vente på svar fra politimesteren, sier han til NRK.no.

Ap og Høyre i tenkeboksen

I dag går verken Høyre eller Arbeiderpartiet inn for generell bevæpning av politiet. Både Oktay Dahl og Bøhler varsler nå en intensiv intern debatt i sine partier før neste landsmøter.

Samtidig som politikerne forstår politiets ønsker om å styrke sin egen sikkerhet, ser de argumentet om at økt bevæpning hos politiet kan føre til at flere kriminelle også tyr til våpen.

– Vedtaket fra Politiets Fellesforbund i dag har skapt en ny politisk diskusjon, og det er noe vi er nødt til å ta fatt i, sier André Oktay Dahl.

Justisminister Grete Faremo besøker landsmøtet til Politiets Fellesforbund klokken 17 torsdag ettermiddag, og er foreløpig ikke tilgjengelig for en kommentar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ