Spøkte med ulven: Helgesen oppfordrer Elvestuen til å tenke på de store sakene

– Saker som framstår som store hos våre kollegaer i mediene, er ikke alltid de største sakene. Jeg kan nevne et dyr på tre bokstaver som ofte dominerer.

Handler om litt mer enn et dyr på tre bokstaver

NØKKELOVERREKKELSE: Avtroppende klima – og miljøminister Vidar Helgesen spøkte med ulvesaken i nøkkeloverrekkelsen i ettermiddag.

Det sa avtroppende statsråd Vidar Helgesen (H) til påtroppende klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), og tenkte nok på ulvesaken, som har dominert miljødebatten det siste året.

– Min oppfordring er at du holder blikket på de store tingene og ikke de små, sa Helgesen.

Elvestuen har vært en av ulveforkjemperne på Stortinget, og sauebøndene har allerede reagert på Solbergs utnevnelse av venstrepolitikeren som statsråd. De er redde for at konfliktnivået blir enda høyere med Elvestuen som sjef for miljøpolitikken.

Ser ikke på ulv som en liten sak

– Jeg ser ikke på ulv som en liten sak. Den tar nok mer tid enn saken vil tilsi, men det er en viktig sak. Det handler om å bygge ned konflikten som er der, sa Elvestuen som svar til Helgesens spøk om ikke å bare prioritere saker om et dyr på tre bokstaver.

– Vi skal ha de store rovdyrene i Norge, men vi må finne en måte å gjøre det på som vil skape mindre konflikt enn det har vært til nå, fortsatte han.

Hvordan er det for en ulveforkjemper å bli miljøminister i denne regjeringen?

– Det tror jeg blir bra. For enhver miljøminister kan det være krevende, men vi har hatt et godt fundament i Jæløyaerklæringen, der det står at vi skal ha de store rovdyra i Norge. Naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen ligger også fast, sa han til NRKs reporter på stedet.

Sendte «nøkkelbilde» i bursdagsgave

Helgesen fortalte at han for ikke lenge siden sendte et bilde av en nøkkel til Elvestuen som femtiårsgave.

– Jeg ga han et motivasjonsbilde. Jeg forestilte seg hva han mest ønsket seg fra meg, og det var en nøkkel. Dette var før Venstre bestemte seg for å gå inn i regjeringsforhandlinger, sa han.

Ola Elvestuen på Slottsplassen

SLOTTSPLASSEN: Ola Elvestuen er én av tre statsråder fra Venstre som i dag ble en del av regjeringen. Han og de andre mottok blomster på Slottsplassen tidligere i dag.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Glad for at Venstre gjør regjeringen mer liberal

– Jeg er glad for at Venstre flytter tyngdepunktet i regjeringen i en liberal retning, fortsatte han.

Ola Elvestuen sa til Helgesen at han har satt pris på deres samarbeid på Stortinget tidligere.

– Jeg har også satt stor pris på deg som statsråd, og jeg kjenner at jeg nå tar over en stafettpinne, sa han.

Elvestuen har vært nestleder i Venstre siden 2008. Han har sittet på Stortinget siden 2013, og har vært vararepresentant siden 2001.

Den nye statsråden var leder for Oslo venstre mellom 2000 og 2008, og var byråd for miljø og samferdsel i perioden 2011–2013. Ola Elvestuen får statssekretær Atle Hamar fra Venstre.

Se hele nøkkeloverrekkelsen fra Klima – og miljødepartementet her:

GA ISBJØRN I GAVE: Ola Elvestuen (V) ga en isbjørnfigur til avtroppende statsråd Vidar Helgesen (H).

SISTE NYTT

Siste meldinger