Hopp til innhold

Full OL-krangel i Frp

Frp kan ikke sitte i en regjering som sløser bort skattebetalernes penger på en idrettsfest, mener Frps Øyvind Korsberg. Partikollega Ib Thomsen ønsker derimot folkefesten velkommen.

montasje Ib Thomsen og Øyvind Korsberg

SPENNENDE OL-BEHANDLING: Frps Ib Thomsen (t.v.) og Øyvind Korsberg er rykende uenige om Oslo-OL. Også i andre partier er meningene delte.

Foto: Knut Falch/Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

– For 22 milliarder kroner kan man få en veldig god fest, sier Thomsen og smiler.

Stortingsrepresentanten fra Akershus har nylig sett konklusjonene fra rapporten som har kvalitetssikret søknaden om over 30 milliarder i statlige OL-garantier når NRK møter han i Vandrehallen på Stortinget.

Ib Thomsen (Frp)

KLAR FOR FEST: Ib Thomsen ønsker at hovedstaden skal være vertskap for de Olympiske vinterleker i 2022.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Siv Jensen stemmer

NEI: Frp-leder Siv Jensen stemte nei til OL i Oslo. Nå er hun taus om hva hun mener.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Rapporten er et skritt i riktig retning dersom man ønsker OL i Oslo. Nå er man på vei til å få muligheten til å sende søknaden avgårde, sier Thomsen.

Søknaden om statsgaranti er nå til behandling i regjeringen. Deretter skal Stortinget avgjøre om staten skal stille opp med penger. Dermed får landets folkevalgte det siste ordet i debatten om Oslo skal arrangere vinter-OL i 2022 eller ikke.

– Stortingsgruppen i Frp har ikke tatt standpunkt ennå. Det virker som om vi er delt, og dette er noe vi må behandle framover, sier Thomsen.

Frp-topp krever regjeringen sier nei

Men ifølge Frp-kollega og stortingsrepresentant fra Troms, Øyvind Korsberg, er det ingen spenning knyttet til hva Frp vil mene om saken.

– Vi vil behandle saken ut fra at vi ønsker en ansvarlig økonomisk politikk, og Frp ser at det finnes mer fornuftige ting å bruke penger på enn en idrettsfest i Oslo.

– Men din stortingskollega Ib Thomsen sier han er for OL i Oslo?

– At noen lokale representanter vil bruke titall milliarder av skattebetalernes penger får så være, men jeg tror Frp vil lande på samme side som da vi behandlet OL i Tromsø, og da sa vi bestemt nei, sier Korsberg til NRK.no.

Korsberg setter sin lit til at partiets ledelse vil kjempe for at Høyre/Frp-regjeringen skal si nei til OL i Oslo.

– Det er uaktuelt for Frp å sitte i en regjering som gir en statsgaranti på flere milliarder uten at man vet hva sluttsummen blir, sier han

Frp-leder og finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere saken fredag, men hun stemte «nei» da Oslos innbyggere fikk si sin mening i en folkeavstemning i høst.

Trenger 21,7 offentlige OL-kroner

Ifølge den eksterne kvalitetssikringsrapporten som ble lagt fram fredag må staten stille med hele 35,1 milliarder kroner i såkalte garantiforpliktelser.

Men her er verken arrangementsinntekter eller private bidrag med. I alt regner ekspertene med at det offentlige må punge ut med 21,7 milliarder kroner dersom Oslo skal arrangere de olympiske leker i 2022.

Kulturdepartementet skriver i en pressemelding at rapporten viser at den samfunnsøkonomiske kostnaden ved å arrangere et OL og Paraolympics i Oslo i 2022 er beregnet til 15,9 milliarder kroner.

– Rapporten vil bli en sentral del av beslutningsgrunnlaget for regjeringen, uttaler kulturminister Thorhild Widvey (H).

Hun sier regjeringen trenger tid til å gå grundig gjennom søknaden før de kan si noe mer om hvordan de vurderer OL-søknaden.

Men SV trenger ikke mer tid for å vite hvor de står.

– OL er veldig gøy, men det er veldig dyrt. Og det er penger vi kan bruke på barn og ungdom, helse, kultur og veldig mange andre ting. Det er snakk om mellom 20 og 30 milliarder kroner og som regel blir OL veldig dyrere enn det man tror på forhånd, sier stortingsrepresentant Snorre Valen.

OL-thriller på Stortinget

Resten av partiene er ikke like bastante.

Verken Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF eller Miljøpartiet de grønne har bestemt seg for om de skal gå inn for Oslo-OL eller ikke.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

USIKKER: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) vil vite mer om hvordan OL påvirker barne- og breddeidretten før han bestemmer seg.

Foto: Stortinget
Rigmor Aasrud

SPENT: Rigmor Aasrud (Ap) sier regjeringens behandling av saken blir viktig for Stortingets vurdering.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg har jo folkefesten på Lillehammer friskt i minne. Jeg er også i den formening at Norge må ta på seg å arrangere store idrettsarrangementer. Men jeg stiller meg spørsmålet om det er verdt det, og har ennå ikke konkludert, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som er første nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud, som er andre nestleder i komiteen, har heller ikke bestemt seg.

– I Arbeiderpartiet vil det nok være noen som er veldig for, og noen som er veldig mot, men mange har ikke gjort seg opp en mening ennå. Nå skal vi ha en grundig prosess i partiet, sier hun til NRK.no.

Aasrud sier rapporten tallknuserne i DNV GL (Det Norske Veritas), ÅF Advansia og Samfunns- og næringslivsforskning leverte i dag viser at Oslo kommune og idretten har gjort et grundig arbeid.

– Dersom det hadde vært store avvik mellom søknaden om statsgaranti og kvalitetssikringsrapporten, hadde det nok vært en lang vei å gå, sier hun.

Stortinget skal behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.

Ib Thomsen (Frp) tror det blir en travel tid på Stortinget.

– Jeg tror det blir veldig spennende, og jeg tror det blir mange lobbyister her som vil påvirke representantene. Jeg tror vi kommer til å få en stri vår, sier han.

Etter det NRK får opplyst har ingen av partiene tatt stilling til om de vil binde sine representanter slik at alle må stemme det samme som flertallet i partiet har gått inn for.

AKTUELT NÅ