Norge skjerper sanksjonene mot Russland

Norge slutter seg nå til EUs nye straffetiltak mot Russland.

Utenriksminister Børge Brende (H)

FØLGER EU: Utenriksminister Børge Brende (H) varsler at Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot russisk forsvars- og oljeindustri.

Foto: Vegard Grøtt

– Til tross for et stort internasjonalt press har Russland ikke vist vilje til å endre sin folkerettsstridige handlemåte i Ukraina. Norge vil derfor innføre tilsvarende innskjerping av tiltakene som EU innførte 12. september, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding tirsdag formiddag.

Rettet mot banker

Sanksjonene er rettet mot russiske banker, forsvars- og oljeindustri. I tillegg er 24 enkeltpersoner ilagt innreiseforbud.

Før sanksjonene ble innført advarte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev om at det kunne bli aktuelt å stanse vestlige flyvninger over Russland.

Russland protesterer kraftig

Tross truslene innførte EU sanksjonene forrige fredag.

Russland protesterte kraftig, og president Vladimir Putin hevder EU og USAs sanksjoner mot Russland er i strid med reglene til Verdens handelsorganisasjon WTO. I en fjernsynssendt tale 18. september sa han at Vesten har latt prinsippene fare for å straffe Russland for situasjonen i Ukraina.

Likevel sa visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj til nyhetsbyrået Reuters sist søndag at Russland ikke planlegger sanksjoner mot vestlige land som svar på EUs innstramninger.

Utenriksdepartementet opplyser at EUs sanksjoner vil bli iverksatt i norske forskrifter i løpet av kort tid. Stortinget er allerede informert om saken.

Allerede har de amerikanske innstrammingene fått konsekvenser for norske selskaper. Seadrill-selskapet North Atlantic Drilling fikk for få dager siden beskjed om at riggen de har på oppdrag i det russiske Arktis må avbryte jobben innen 11.oktober. Riggen brukes a ExxonMobil og russiske Rosneft til leteboring i området.

Det russiske oljeselskapet Rosneft har også samarbeid med Statoil, blant annet om oljeleting i Barentshavet og på østkysten av Russland. Også på norsk sokkel leter de to selskapene sammen. Men for samarbeidet på russisk sokkel er det foreløpig ingen endringer, sier Knut Rostad i Statoil.

– Våre prosjekter i Russland er i en tidlig fase. Dersom det blir større endringer i prosjektene vil vi informere om det, sier Rostad.

Usikker våpenhvile

Nasjonalforsamlingen i Kiev og de pro-russiske separatistene inngikk en våpenhvile 5. september. Siden den gang har begge parter anklaget den andre for brudd.

Ukraina og Vesten beskylder Russland for å sende soldater og militært utstyr inn i de separatist-kontrollerte områdene, som regjeringsstyrkene forsøker å gjenerobre.

SISTE NYTT

Siste meldinger