Terrormistenkt nordmann løslatt

Den norske statsborgeren som var terrormistenkt i Kenya, er løslatt. – Jeg har gått gjennom et helvete her, sier norsksomalieren til NRK.

Norsk-somalisk mann terrormistenkt i Kenya

Fremstilt for varetektsfengsling: På bildet er seks av mennene som ble fremstilt for retten i Nairobi. Mannen til høyre er den norske statsborgeren som nå er løslatt.

Mannen i 40-årene har sittet i varetekt siden han ble arrestert 31. januar i år, i forbindelse med to brutale terrorangrep i Kenya. 2. februar ble han fremstilt for retten i hovedstaden Nairobi.

Mannen ble løslatt for en knapp uke siden, etter å ha vært i politiets varetekt i over en uke. Fredag ettermiddag var han en fri mann.

– Vi er kjent med at han er løslatt etter en beslutning fattet av kenyanske myndigheter. Ambassaden i Nairobi har bistått på vanlig måte, bekrefter pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Eskil Sivertsen.

– «Du er renvasket»

Den norsk-somaliske mannen forteller til NRK at han dro til Kenya på ferie på starten av året. Da hadde terrorangrepene mannen ble mistenkt for å ha tatt del i, allerede skjedd.

Etter å ha oppholdt seg i Nairobi i tre uker reiste han til et hotell i byen Nanyuki.

– Der ble jeg arrestert og satt i fengsel. Jeg ble forhørt igjen og igjen. De gikk gjennom telefonen min og papirene mine, og sa at jeg var al Qaida-medlem.

I håndjern ble mannen fraktet til Nairobi av antiterrorpolitiet, der de harde avhørene fortsatte.

– Etter en stund sa han som avhørte meg at jeg egentlig ikke skulle blitt arrestert. Han sa det ville ordne seg.

Da mannen ble fremstilt for varetektsfengsling, fikk han kontakt med den norske ambassaden og en advokat.

– Advokaten sa til politiet at de ikke hadde noe på meg. Fredag ettermiddag sa en politimann til meg: «Nå er du renvasket og du kan dra når du vil».

– Er litt sint

Fredag ettermiddag ble mannen løslatt.

– Jeg er litt sint fordi jeg gikk gjennom et helvete der. Jeg kom ikke hit for å plage noen og fortjente ikke det jeg gikk gjennom. Det er urettferdig. De har tatt feil person, og de kunne sagt unnskyld. Men jeg har kommet meg, og er glad for at jeg er fri.

Norsk-somalieren sier han ikke forstår hvorfor han ble arrestert i det hele tatt.

– Det er utenfor min forståelse. De sa ikke ett ord om hvorfor akkurat jeg ble tatt, sier mannen til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger