Hopp til innhold

Mot gjennombrudd i valget for Miljøpartiet De Grønne

Meningsmålinger den siste uken før valget tyder på at årets valg kan bli et gjennombrudd for Miljøpartiet De Grønne. De kan komme i vippeposisjon i både Oslo og Trondheim.

Oslo Rådhus og valgbod

Dersom meningsmålingene slår til så kan Miljøpartiet De Grønne være på vei fra valgboden på Karl Johan og inn i Oslo Rådhus.

Foto: Scanpix

Hanna E. Marcussen

Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Rune Baashus

Uken før valget ligger Miljøpartiet De Grønne (MDG) til å få et nasjonalt gjennombrudd.

Det viser en gjennomgang av meningsmålingene til alle de store målingsinstittutene på en konferanse arrangert av Norske Markedsanalyse Forening fredag.

Partiet ligger an til å komme inn i bystyrene i Bergen og Oslo, i tillegg til Trondheim der partiet allerede har vært representert den siste perioden.

– Det ser ut som om MDG har blitt etablert. De har plutselig blitt en maktfaktor, sier fagsjef Knut Weberg ved målingsbyrået InFact til NRK.no.

Det er heller ikke bare ett av meningsmålingsbyråene som viser fremgangen.

– Det har vært stabilt inne i bystyrene i Oslo, Bergen og Trondheim. Det kan se ut som om de er i ferd med å slå gjennom, sier daglig leder i Respons, Thore Gard Olaussen.

Bevisst strategi

– I Oslo ser det ut som om de ligger stabilt på en oppslutning på mellom 1,7 og 2 prosent og da er de inne med to mandater, sier InFacts Knut Weberg.

– Det er veldig gledelig og en trend vi har sett de siste månedene. Det er veldig gøy at det ikke bare er på enkeltmålinger vi gjør det godt, det gjør oss sikrere på at vi kan komme inn i bystyrene, sier nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen, til NRK.no.

Rita Ottervik

Trondheim-ordfører Rita Ottervik kan få Miljøpartiet de Grønne på vippen i kommende periode.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Hun forteller at partiet har hatt en bevisst strategi rettet mot de tre største byene.

– Vi har satset mye på å bygge opp organisasjonen vår de siste årene og det har vært et særlig satsingsområde å komme inn i de store byene.

Har sittet i Trondheim

I Trondheim har MDG hatt to representanter i bystyret den siste perioden og vært en del av det rød-grønne flertallet.

På meningsmålingene ligger partiet an til å beholde sine to mandater til tross for antall representanter i bystyret i Trondheim skal reduseres fra 85 til 67 mandater den kommende perioden.

– På én måling var de like store som SV i Trondheim, sier Knut Weberg i InFact.

Kan komme på vippen

Enkelte målinger viser at partiet kan komme i vippeposisjon mellom de rød-grønne fløyene både i Oslo og Trondheim.

Talskvinne Marcussen sier at partiet ikke vil stille ultimative krav dersom partiet kommer i vippeposisjon.

- Vi har ikke satt noen ultimative krav som vi vil stille i forhandlinger, men det blir jo et spørsmål om lokale mijø- og klimatiltak, sier hun til NRK.no.

Måles bare noen steder

Miljløpartiet De Grønne går inn i sekkeposten «Andre» i mange målinger. Først etter at det kom indikasjoner på at de kunne gjøre et godt valg, tok InFact frem egne data på partiet i de tre største byene og i Nordland fylke.

Dataene fra Nordland viser at partiet der ligger an til å komme inn i fylkestinget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

"Borerigg i Lofoten"

Oljeboring utenfor Lofoten, er illustrert ved maleriet «Borerigg i Lofoten» av Rolf Groven, har vært en av profilsakene til Miljøpartiet De Grønne.

Foto: SCANPIX

- At vi gjør det godt i Nordland henger sammen med at vi har vært veldig tydelige i vår motstand mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, tror talskvinnen Hanna E. Marcussen.

- SV lekker i miljøspørsmål

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot tror at SV har mistet flere velgere til det grønne enn det røde.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX
SV-logo

Den grønne SV-logoen med rød S og grønn V som Frank Aarebrot bruker som illustrasjon.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, tror at MDGs fremgang henger sammen med SVs tilbakegang.

Han mener også at når SV skal analysere resultatet etter valget så kan det være at de mistet mer ved å være for lite radikale i miljøpolitikken enn i utenrikspolitikken.

– Den kan være at det er mer den grønne V-en enn den røde S-en i partilogoen som har sviktet, sier Frank Aarebrot til NRK.no.

Også partiet selv har merket at det rekrutterer velgere fra SV.

– Vi merker at blant våre nye medlemmer er det en særlig overvekt av SV- og Venstre-folk som føler at miljø- og klimaspørsmål ikke blir tatt på alvor i deres partier, sier Hanna E. Marcussen til NRK.no.

Samtidig kan det være at mobiliseringen av unge velgere etter terrorangrepene 22. juli har hjulpet partiet.

- Partiet appelerer særlig til unge velgere og det ser ut til å bli noe høyere oppslutning blant unge enn tidligere, sier InFacts Knut Weberg til NRK.no.

AKTUELT NÅ