Kinesisk giftsukkertøy solgt i Norge

Minst to butikker i Norge har solgt et kinesisk melkesukkertøy som er forbudt i flere land etter funn av det giftige stoffet melamin. Mattilsynet ber folk som har kjøpt Hvit kanin-sukkertøyet om å ikke spise det.

Hvit kanin-sukkertøy

Supermarkedet i Oslo har nå fjernet produktet fra hyllene (godteposen i hylla på bildet er ikke White Rabbit).

Foto: Erik Thomas Ganer / NRK

Helsemyndighetene i Singapore og New Zealand har allerede funnet det giftige stoffet melamin i ”Stor hvit kanin melkesukkertøy” som har vært i salg i supermarkeder i flere land.

LES OGSÅ: Verda sjekkar kinesiske søtsaker

I Norge har sukkertøyet blitt solgt i butikker i blant annet Oslo og Molde.

- Ikke spis sukkertøyet

Mattilsynet opplyser til NRK at de har god oversikt over norske importører og importerte produkter.

- Vi har oversikt over importører av denne type næringsmiddel. Det vi vet er at omfanget er lite, og våre distriktskontorer jobber nå med å kartlegge og informere importører om situasjonen, sier seksjonssjef Henning Osnes Teigene i Mattilsynet.

Filippinsk politi fjerner Hvit kanin-sukkertøy fra en butikk i Manila.

Filippinsk politi fjerner Hvit kanin-sukkertøy fra en butikk i Manila.

Foto: ROMEO RANOCO / REUTERS

Teigene sier at folk bør la være å spise sukkertøyene. De som har kjøpt sukkertøyene, bes også om å ta kontakt med sitt lokale distriktskontor på telefonnummer 0640.

Mattilsynet understreker at voksne og barn med et vanlig konsum av kjeks, sjokolade, supper og godterier importert fra Kina ikke vil utsettes for helsefare selv om produktene skulle inneholde melamin.

Trekkes fra markedet i Kina

Selskapet som lager Hvit kanin-godteri, Guanshengyuan Food Company i Shanghai, nektet tidligere i uken for at produktet deres inneholder melamin.

I dag ble det imidlertid klart at Guanshenyuan trekker Hvit kanin-sukkertøyet fra det kinesiske markedet.

Godteriet, som er enormt populært i Asia, er for kinesere like kjent som Kvikk Lunsj er kjent for nordmenn.

Norsk importør varsler kunder

Asia Supermarket i Oslo, som også er en av importørene av sukkertøyet, har vært utsolgt for produktet i to måneder.

- Vi har vært oppmerksom på det som skjer i Kina, men trodde dette bare gjaldt morsmelkerstatning. Nå varsler jeg kunder som kan ha kjøpt sukkertøyet fra oss, sier daglig leder Troung Dinh i Asia Supermarket til nrknyheter.no.

Troung Dinh sier at kunder som har kjøpt sukkertøyet hos Asia Supermarket eller andre steder, kan levere produktet tilbake til butikken og få pengene igjen.

Forbudt i flere land

Flere land har allerede stanset import av produkter som inneholder kinesiske melkeprodukter. I går ble India det største landet som stanset importen av slike produkter.

I Kina har fire spedbarn omkommet og flere enn er 50.000 er innlagt på sykehus med nyreproblemer som følge av inntak av melkeprodukter inneholdende melamin.

18 personer skal være arrestert, og flere blir avhørt av kinesisk politi i forbindelse med melkeskandalen.

SISTE NYTT

Siste meldinger