Hopp til innhold

Mange hundre tusen ukonsentrerte nordmenn bak rattet

350.000 nordmenn skriver eller leser på mobiltelefonen mens de kjører bil. Over en halv million sier de snakker i en håndholdt telefon bak rattet. Sjåfører med lite fokus er et økende problem, ifølge Trygg Trafikk.

Sjåfør bruker mobiltelefon under kjøring
Foto: Andreas Sundby / NRK

En undersøkelse gjort av analyseselskapet YouGov for Trygg Trafikk og Gjensidige viser at en stor del av norske bilister har for lite fokus på veien når de kjører bil. Tallene viser at rundt 1,1 millioner nordmenn lar seg distrahere bak rattet.

– Altfor mange har oppmerksomheten rettet et helt annet sted enn der den burde vært når de kjører bil. Det er livsfarlig å ha oppmerksomheten på mobilen mens man kjører, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen, til NRK.

600.000 bruker ikke håndfri betjening

Administrerende direktør i NAF, Jan Johansen

– En SMS fjerner i snitt sjåførens øyne fra veien i 23 sekunder og dobler sannsynligheten for en ulykke, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ifølge undersøkelsen er det så mange som 600.000 bilister som snakker i mobilen uten håndfri betjening, selv om det er ulovlig. Og det er 350.000 som skriver eller leser på mobiltelefonen mens de kjører bil.

Oslofolk er de som er minst flinke på dette punktet. 22 prosent av de spurte sier de snakker uten handsfree og 15 prosent innrømmer at de skriver eller leser på telefonen mens de sitter i førersetet.

Tekstmeldinger tar liv

Tall fra Statens vegvesen viser at 29 nordmenn mistet livet i trafikken som følge av mobilbruk fra 2005 til 2013.

– Det vi vet fra ulike undersøkelser er at en SMS fjerner i snitt sjåførens øyne fra veien i 23 sekunder og dobler sannsynligheten for en ulykke. Og når man kjører i cirka 70 kilometer i timen beveger man seg 20 meter per sekund. Enkel mattematikk sier at da kjører man ganske langt uten å se på veien, sier Jan Johansen.

Boten for å bruke håndholdt telefon i bil er på 1.300 kroner.

Farlig å spise også

Mange liker å jafse i seg en pølse eller en is mens de kjører, hele 45 prosent svarer at de gjerne spiser mens de kjører. Men også her advarer Trygg Trafikk. Organisasjonen snakker varmt om spisepauser og representerer det som rene Kinderegget: Man får strukket på beina og får litt frisk luft, man får i seg litt mat – og så kan man jo sjekke mobiltelefonen i samme slengen.

– Når vi sitter bak rattet bør vi ha all oppmerksomhet 100 prosent på veien, sier Johansen.

– Men nå har dere og trafikkmyndighetene sagt i mange år allerede. Hvordan skal dere få folk til å lytte til disse advarslene?

– Vi starter en kampanje nå i neste uke. En interaktiv film som vi håper skal spre seg på Facebook og på andre sosiale medier, håper vi vil treffe nokså direkte med sterke virkemidler, sier direktøren i Trygg Trafikk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger