NRK Meny
Normal

Riksadvokaten: – Utilregnelige kan også planlegge

Anders Behring Breivik er tiltalt for terror med forsett samtidig med at han er erklært utilregnelig. – Forsett må bevises også i drapssaker med utilregnelige, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

FULLT MULIG: Riksadvokat Tor-Aksel Busch forstår at enkelte synes det er forvirrende at Anders Behring Breivik kan tiltales for terror med forsett, samtidig som at han regnes som utilregnelig. Det er likevel fullt mulig, sier han.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Anders Behring Breivik tiltales for terror med forsett, samtidig som riksadvokaten ber retten dømme ham til tvunget psykisk helsevern.

Forvirrende, uttrykte flere lesere i et nettmøte med advokat Harald Stabell i dag. Men ifølge riksadvokaten er en slik sammenheng slett ikke uvanlig i Norge.

– Vi har lang praksis, og det er det vanlig forekommende i alle drapssaker som er begått av utilregnelige, at man må bevise at de har det nødvendige forsett, sier Busch til NRK.no.

– Det går altså veldig godt an, og er i samsvar med norsk praksis, forklarer han.

Forstår forvirring

Han forstår at enkelte synes dette kan være noe forvirrende.

– Ja, det kan jeg kanskje forstå. Men det er ingen tvil om at det er fullt ut mulig, fastslår Riksavdokaten.

– Utilregnelig i strafferettslig forstand betyr ikke at du ikke kan planlegge eller resonnere, eller tenke igjennom det du gjør. Det har Breivik gjort, sier Busch.

Saken fortsetter under bildet

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden

LA FREM TILTALEN: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden la frem tiltalen mot Anders Behring Breivik i dag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Riksadvokaten har foreløpig tatt til orde for å be retten dømme Breivik til overføring til tvungent pyskisk helsevern, på bakgrunn av konklusjonen i den første observasjonen av 33-åringen.

I tiltalen tar likevel riksadvokaten forbehold om å legge ned påstand om fengselsstraff eller forvaring dersom den nye rettpsykiatriske undersøkelsen kommer til en annen konklusjon.

Vanskelig vurdering

Foruten de som ble drept under eller som følge av terrorangrepene 22. juli, er 42 skadde navngitt i tiltalen: Ni personer som ble skadet av bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet, og 33 personer som ble skadet på Utøya.

Dermed er ikke flere andre som ble lettere skadet, eller som var på Utøya, men ikke ble direkte truffet av kulene, nevnt. Flere er i stedet havnet i en slags sekkepost, noe enkelte allerede har reagert på.

Saken fortsetter under bildet

Video Geir Lippestad

FENGSEL: – Breivik vil bli dømt til fengsel, sa forsvarer Geir Lippestad til NRK tidligere i dag.

Busch vedgår at det var en vanskelig vurdering å ikke navngi flere.

– Vi har prøvd å avstemme dette som best vi kan. Vi har generell omtale av mange forskjellige grupperinger, og jeg tror alle som er berørt på ett eller annet vis kan finne seg igjen i de generelle formuleringene vi har angitt. Det mener vi er viktig, forklarer riksadvokaten.

– Vi har ikke glemt de som ikke er navngitt. Vi vurderer å legge frem lister i retten med navn på de som ikke er nevnt i tiltalen, og det er ikke slik at de er utelatt av saken, legger han til.

– Har forsøkt å likestille handlingene

Det var nødvendig å finne en form for avgrensning, mener Busch.

Frode Sulland

STRENGT: Advokat Frode Sulland sa til NRK tidligere onsdag at han syntes grenseoppgangen mellom de som er navngitt og de som ikke er navngitt virket vel streng.

Foto: NRK

– Hadde vi navngitt alle, ville vi ikke fått en hensiktsmessig tiltale som kunne brukes under de senere rettsforhandlingene på en fornuftig måte, sier han.

Advokat Frode Sulland sa til NRK tidligere onsdag at han syntes grenseoppgangen mellom de som er navngitt og de som ikke er navngitt virket vel streng.

– Jeg har ikke noe annet å si enn at vi har foretatt en meget streng, samvittighetsfull vurdering, sier Busch.

– Vi må også likestille disse to handlingene så langt det er mulig, slik at man ikke går lenger i å bruke navn på Utøya enn i Regjeringskvartalet, for eksempel. Dette har vi prøvd avstemt på en forsvarlig måte, og jeg håper at vi har truffet så bra som mulig, avslutter han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger