Hopp til innhold

Nå får menn sin egen sløyfe

I årevis har Rosa sløyfe-aksjonen skapt oppmerksomhet rundt brystkreft. Nå får menn sin egen sløyfe.

Blå sløyfe

BLÅ SLØYFE: I første omgang skal sløyfa kun skape oppmerksomhet og signalisere solidaritet med ofre for prostatakreft. Etter hvert håper Kreftforeningen folk ønsker å gi penger til forskning.

Foto: NRK

Mandag, på den internasjonale prostatadagen, lanseres sløyfa. Blå sløyfe skal markere solidaritet med dem som er rammet av prostatakreft.

– Vi tror det er et skrikende behov for dette, og at det vil bli tatt godt imot. Blå sløyfe kommer til å bli veldig synlig, og veldig kjent, veldig fort, spår generalsekretær i kreftforeningen Anne Lise Ryel.

Anne Lise Ryel og Johanne Sande

VIL HA OPPMERKSOMHET: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er en av initiativtakerne bak Blå sløyfe. Her fra et Rosa sløyfe-arrangement i 2016.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

Prostatakreft er den mest utbredte kreften i Norge, og den rammer kun menn. I fjor fikk 5118 menn diagnosen, og hver dag tar kreftformen tre liv.

Blå-sløyfe-pins

Fra mandag kan man gå med blå sløyfer som disse, for å vise solidaritet med dem som er rammet av prostatakreft.

Foto: NRK

I nærmere 20 år har en rosa sløyfe signalisert støtte og solidaritet med dem som er rammet av brystkreft. Bare i Norge har Rosa sløyfe-aksjonen samlet inn mellom 150 og 200 millioner kroner de siste 10 årene. Mye har gått til forskning.

– Vi vil få stor oppmerksomhet rundt prostatakreft. Den rammer så mange, og den er underkommunisert. Menn snakker for lite om sykdom, og vi trenger mer forskning, sier Ryel.

I motsetning til Rosa sløyfe-aksjonen er ikke Blå sløyfe en innsamlingsaksjon. I alle fall ikke i første omgang.

– Etter hvert tror vi mange vil ønske å gi penger, og de pengene skal da blant annet gå til mer forskning.

SE VIDEO: Haakon Aars (til venstre) og Finn Schjøll har begge hatt prostatakreft, og mener menn må bli flinkere til å snakke om sykdommen.

– Ikke vulgært

– Det er viktig å være oppmerksom på den, det er viktig å behandle den, og det er viktig å ta den før den utvikler seg så langt at man dør av den, sier Aars.

Han har mange års erfaring som psykiater og klinisk sexolog, og mener menn snakker altfor lite om sykdommen.

Menn som får prostatakreft mister ofte potensen. Aars tror det gjør at mange holder tyst.

– Vi menn er dårlige på å snakke om intime ting, og jeg ser gang på gang at menn trekker seg tilbake.

– Det er ikke noe vulgært å snakke om sin egen kropp, det er ikke noe vulgært å holde på med sin egen kropp, sier Schjøll som er usikker på om menn tør å engasjere seg like mye i Blå sløyfe-kampanjen som kvinner har engasjert seg i Rosa sløyfe.

– Tør de å hive seg på, tør de å være slik kvinner er? Jeg tror det er få menn som tør å snakke om prostatakreften og pikken sin, sier Schjøll.

Den blå sløyfen er norsk. Den er et resultat av samarbeid mellom kreftforeningen og prostatakreftforeningen.

AKTUELT NÅ