NRK Meny
Normal

Arnkjell ble rammet av prostatakreft: – Som å miste en del av manndommen

Hvert år rammes så mange som 5000 menn her i landet av prostatakreft. Få vet hvordan man skal takle samlivet etterpå.

Harald Holtermann og Arnkjell Nilsen

Foredragsholder Harald Holtermann sammen med deltaker Arnkjell Nilsen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Jeg syns jeg mistet en del av min manndom etter operasjonen. Kjærlighetslivet er jo kjempeviktig for oss menn, sier Arnkjell Nilsen fra Senja.

Han ble operert for prostatakreft for litt over et år siden.

Nylig deltok han på et kurs i lokalene til Lærings- og Mestringssenteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad.

Til sammen sju par, godt voksne menn og kvinner, fikk lære hvordan de kunne mestre livet bedre etter en slik operasjon.

Det de har til felles er at den ene parten har vært rammet av prostatakreft.

– Kurs hjelper

Hvert år rammes så mange som 5000 menn her i landet av prostatakreft, 500 av dem i Nord-Norge. Nilsen mener kurset har vært til god hjelp for å takle problemene etter operasjonen.

– Det har vel ikke slukket alle sorger, men jeg og kona har lært en del om hvordan vi allikevel kan ha det fint sammen, både fysisk og psykisk. Det finnes hjelpemidler og følelsesmessig får vi større trygghet for hverandre, sier han.

– Det som er vanskelig etter en slik operasjon er at man blir litt usikker på hva den andre forventer og at man ikke ønsker å fornærme hverandre. Man bli på en måte gående og kjenne på hverandres følelser, sier Nilsen.

– En krise i livet

Harald Holtermann

PREST OG KREFTOPERERT: Harald Holtermann ble selv foredragsholder etter å ha deltatt på mestringskurs.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Foran forsamlingen står en engasjert Harald Holtermann, som til daglig er prest i Lofoten, og selv kreftoperert.

Han holder foredrag om samliv etter operasjonen. Han sier det oppleves som en livskrise å få vite at en har prostatakreft.

– Det er en krise i livet, der også pårørende blir fortvilt og redd. For mange av dem som blir rammet fører det også til depresjon.

Foredragsholderen som ble engasjert etter at han selv deltok på et tilsvarende kurs, forteller at det varierer hvor mye den enkelte blir hemmet etter en operasjon.

– Legene prøver å unngå å skade nervene som går til urinveiene og som har innvirkning på ereksjon, men ofte må nervene kuttes, og da får man problemer med vannlating og seksuallivet, sier Holtermann.

Større åpenhet

Han ønsker gjennom sitt engasjement å skape større åpenhet om sykdommen.

Han forteller ut ifra egne erfaringer om hvordan man kan ha et seksualliv og hvordan man bør nærme hverandre som livsledsagere.

– Jeg tror også disse kursene er med på å hjelpe til at flere av dem som har prostatakreft snakker med hverandre og andre om det. Det vil skape større åpenhet.