Hopp til innhold

Denne roboten går som et menneske

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette er roboten som har den mest menneskeliknende måten å gå på. Den kan blant annet hjelpe eldre på tryggere måter i hjemmene deres.

Menneskers måte å gå på er blitt finpusset gjennom millioner av år, til å bli så myk og energieffektiv som anatomien vår tillater.

Nå har robotteknologien bokstavelig talt tatt et skritt fram. Forskere i USA har skapt robotbena som klarer å gå mest mulig likt mennesker.

– Hvis du dytter bort i denne robotens ben, vil den lett bevege seg unna. Vanlige roboter har sin opprinnelse fra industrielle roboter, og er derfor veldig stive. De er ikke trygge rundt bestemor. Robotbena vi har lagd er et skritt i den retningen, sier forskerne bak oppfinnelsen til Physorg.

Myk robot

Robotben

Disse robotbena beveger seg på svært menneskelignende måte.

Foto: University of Arizona

– En av ideene våre var å bygge det vi kaller myke roboter, som kan bli brukt trygt rundt mennesker, sier Anthony Lewis, som jobbet med oppfinnelsen sammen med Theresa Klein.

Både Lewis og Klein arbeider ved Department of Electricial and Computer Engineering ved University of Arizona. De rapporterte om teknologien på fredag, i Journal of Neural Engineering.

I denne rapporten skriver forskerne at bena er ment til bruk i forskning på hvordan mennesker lærer seg å gå. Forskerne håper også at robotbena en dag kan hjelpe til med å forstå hvordan pasienter med ryggmargsskader kan gå igjen.

– Robotbena er cirka halvparten så lange som menneskeben. De er de første til å herme etter menneskegange på en biologisk nøyaktig, energieffektiv måte, sier Lewis.

Imiterer nervenettverk

Roboten har sensorer i føttene som hjelper en liten datamaskin til å tilpasse robotens bevegelser til overflaten den går på. Disse sensorene er en del av et system i roboten som prøver å imitere den menneskelige gange.

Bevegelsene er bestemt av en elektronisk imitasjon av et nervenettverk (CPG) i den nederste delen av ryggraden, som bare delvis er styrt av hjernen.

CPG samler informasjon fra forskjellige deler av kroppen som reagerer på miljøet rundt kroppen. Etter at den har gjort det, framstiller den rytmiske muskelbevegelser. Det gjør at mennesker klarer å gå uten å måtte tenke på det.

– I roboten kombinerte vi biomekanikken og en kompleks CPG med sensorer, sier Lewis i et intervju med AFP.

– Når vi kombinerte disse tre elementene ble resultatet at roboten bevegde seg svært like et menneske. Spesielt fra hoftene og ned til knærne.