Terrorfengsling lukkes for pressen

Anders Behring Breivik (32) får ikke møte pressen under fengslingsmøtet i Oslo tingrett førstkommende mandag.

Behring Breivik til rettsmøtet 19.august

ØNSKER Å MØTE PRESSEN: Anders Behring Breivik (32) på vei til første fengslingsmøte 19.august.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Borgarting lagmannsrett ga torsdag politiet medhold i at dørene må lukkes når Behring Breivik fremstilles for varetektsfengsling mandag 19. september.

I kjennelsen heter det at verken pressen eller fornærmede og etterlatte har rett til å være til stede under rettsmøtet, som er det tredje siden 22. juli.

– For tidlig

Lagmannsretten legger blant annet til grunn «at etterforskningen i en sak av denne karakter fremdeles må anses å være i en tidlig fase.»

«Saken har et ekstraordinært preg og et ekstraordinært omfang», skriver lagdommerne i sin beslutning. Retten legger også til grunn at etterforskningen ikke har avkreftet at siktede har hatt medhjelpere.

«Informasjonen som fremkommer i rettsmøtet kan gjøre det mulig å forspille bevis i saken», heter det i den flere sider lange kjennelsen.

Lagmannsretten utrykker også frykt for at utenlandsk presse ikke vil overholde referatforbudet som gjelder under norske fengslingsmøter.

LES HELE KJENNELSEN HER

Interessen rundt rettsmøtet har vært enorm etter at Oslo tingrett tirsdag konkluderte med at fengslingsmøtet burde gå for delvis åpne dører.

Både politiet, AUF og flere bistandsadvokater anket umiddelbart tingrettens beslutning.

Ønsker åpne dører

Forsvarer Geir Lippestad, mener rettsmøtet burde være helt åpen og anket dermed beslutningen om delvis lukking av dørene.

– Det er interessant å merke seg at politiet så klart legger vekt på at det kan være mer enn en gjerningsmann, sier Lippestad til NTB etter at Borgarting lagmannsrett ga politiet medhold.

Advokaten mener en lukket rettssal strider mot det norske prinsippet om offentlighet i rettspleien.

– Jeg kan ikke se at det skal komme fram opplysninger under fengslingsmøtet som ikke allerede er kjent i pressen, sa Lippestad til NRK.no torsdag morgen.

Behring Breivik holdes orientert om rammene rundt fengslingsmøtet.

–Jeg besøkte ham i fengselet onsdag for å informere ham om tingrettens beslutning. Jeg kommer til å besøke ham på nytt på Ila når kjennelsen fra Borgarting er klar, sier Lippestad til NRK.

Geir Lippestad er torsdag kveld i Stockholm på opptak til NRK-programmet «Skavlan». Programmet har sesongpremiere fredag.

Les også: Forventer reaksjoner fra pårørende

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger